Erősödött a forint a múlt héten

2019.10.14. 12:36

A múlt héten a korábbi esést követően emelkedni tudtak a nemzetközi tőzsdék, a forint pedig erősödni tudott az euróval és a dollárral szemben is. 

Múlt hét hétfőn az európai részvényeknél az előző heti jelentős veszteségeket követően, a defenzív részvényekbe történő beszállások ellensúlyozták a kereskedelmi tárgyalások és a brexit körüli bizonytalanságokat. A fő sztori jelenleg a részvénypiacokban elsősorban a kamatcsökkentésekre való spekuláció, különösen az amerikai monetáris hatóság esetében, mivel a sorra megjelenő gyenge makroadatokra reagálva a központi bankok további expanzióval reagálhatnak, ami értelemszerűen segíti a részvénypiacokat.

A befektetők a biztosra fogadnak

Amerikában volatilis kereskedésben végül lejjebb kerültek az indexek és az olajárak is feladták kezdeti erősödésüket. A befektetők a teljes kereskedelmi bizonytalanságok közepette inkább a biztosabbra fogadnak, ami jelen esetben egyelőre a dollár és alapvetően az amerikai eszközök.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Chris Hondros

A magyar piac szinte változás nélkül zárt hétfőn, alacsony, 4 milliárdos forgalommal és közepes régiós teljesítménnyel. A vezető papírok közül a legtöbben szintén oldalaztak, míg az ÉMÁSZ 13, az ELMŰ 6 százalékot emelkedett, de a Waberer's is 10 százalékos pozitív korrekciót hozott össze.
A hét második felében a német részvények a legjobb napjukat zárták 6 héten belül, és húzták magukkal egész Európát. Most ugyanis éppen enyhült a hangulat a kereskedelmi konfliktusok kapcsán, annak köszönhetően, hogy Kína bejelentette: kész részmegállapodást is kötni az USA-val, illetve növelné az amerikai élelmiszerimportját.
A londoni börze viszont a leggyengébb európai teljesítményt nyújtotta, miután az Európai Unió szerint is nagyon bonyolult a brexit helyzete, hacsak nem közel lehetetlen megoldást találni rá. Európa egyik vezető vállalata, az Airbus kissé esett a korábbi emelkedését követően, mivel a védelmi és űripari divíziója egy belső figyelmeztetést adott ki, hogy komoly kihívásokkal küzd a 2019-es célszámai teljesítését illetően.

Emelkedtek a vezető indexek

Amerikában mindhárom vezető index emelkedett, bár a nap végére némileg romlott a hangulat, miután a kínai tárgyalófél szerint sérült a jóindulat a tárgyalások következő fordulói előtt a 28 kínai cég feketelistára tétele miatt.

Jerome Powell, a Fed elnökeForrás: AFP/Brendan Smialowski

A legutóbbi kamatdöntő ülésről közzétett Fed jegyzőkönyv szerint a tagok többsége egyetértett a kamatcsökkentéssel, a legnagyobb kockázatnak a kereskedelmi háborút és a globális lassulást látják a tagok, viszont abban nem volt egyetértés köztük, hogy ezeknek mikor és milyen mértékű hatása lesz az amerikai gazdaságra.
A hetet végül 0,6 és 0,9 százalék közötti emelkedéssel fejezték be az amerikai indexek, a német DAX összességében 4,2, a londoni FTSE 1,3, a milánói börze pedig 3,2 százalékkal zárta magasabban a hetet. A hazai tőzsde vezető indexe 1,3 százalékos pluszban fejezte be a múlt heti kereskedést, a magyar vezető papírok árfolyammozgása pedig -0,2 és +2,7 százalék között változott.

Nagyot esett a dollár

A hét elején az EUR/USD kereszt nagyon küzdött a lélektani 1,10-es szinttel, minimálisan ez alatt ingadozott a kereskedésben, a folyamatosan érkező, várakozásokat rendszerint alulmúló makroadatok, illetve a kínai, a kereskedelmi tárgyalásokat részlegesen egyoldalúan lezáró nyilatkozatok tükrében ismét a teljes kivárás lett úrrá a piacokon.
Kedden gyengült a dollár a menedék jen ellenében, miután a kereskedelmi háborúzás körül teljes a bizonytalanság továbbra is, illetve az amerikai termelői árak váratlanul csökkentek, ami baljós jel lehet a konjunktúra szempontjából és támogathatja a Fedet az esetleges kamatcsökkentési terveiben.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A Bloomberg információi szerint a Trump-adminisztráció előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Kínába irányuló tőkeáramlások korlátozásával kapcsolatban (első körben az amerikai nyugdíjalapok kínai részvényvásárlásainak korlátozásáról) a héten várható magas szintű tárgyalások előtt - ez nem jelent sok jót az eredményességet illetően, ami szintén erodálhatta a hangulatot. Csütörtökön aztán a dollár a legnagyobb napi esését mutatta 5 héten belül, miután a részleges kereskedelmi megállapodás lehetőségének felmerülése növelte a keresletet a kereskedelemre érzékeny devizák iránt, mint az euró vagy az ausztrál dollár. A dollár mérsékelt lejtmenetét az is hajtja, hogy immár 85 százalékos valószínűséggel vár a piac kamatcsökkentést a következő kamatdöntő ülésen a Fedtől a korábbi 53 százalék helyett, és egyelőre igaz, hogy az euró áll 4 százalékos mínuszban eddig az idei évben, de a következő időszak döntései ezen érdemben változtathatnak.
A hét vége felé a forint korrigálni tudott a 333-as szint alá az euróval szemben és a régióban a zloty követte, csak némileg lemaradva. A dollárral szemben viszont kirobbanó teljesítményt nyújtott a régió, és szintén a forint vezette a sort. A dollár végül 0,5 százalékot gyengült az euróval szemben a múlt hét folyamán, a hazai fizetőeszköz pedig 0,2 százalékkal erősödött az euróval és 0,9 százalékkal a dollárral szemben, míg a régiós devizák vegyesen mozogtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK