Megállíthatatlannak tűnik az üzemanyagok fogyasztásának emelkedése

Mol, benzinkút
Budapest, 2016. augusztus 7. A MOL üzemanyagtöltő állomása - ahol földgázt is lehet tankolni - Kőbányán, a Mázsa téren. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Megállíthatatlannak tűnik az üzemanyagok fogyasztásának minden korábbi csúcsot megdöntő emelkedése, beleértve a dízelt is - írta a Népszava a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatsorát idézve.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapja során a márkás hazai benzinkutakon a tavalyinál 5,6 százalékkal több, közel hárommilliárd liter üzemanyag fogyott. Bár az emelkedés üteme 2018 első háromnegyedénél visszafogottabb volt, nem alacsonyabb a válság vége, azaz 2013 óta mért értékek átlagánál.
Benzinből idén 3,7, gázolajból pedig 6,1 százalékkal fogyott több az előző év első kilenc havához képest.

A MOL üzemanyagtöltő állomása Forrás: MTI/Róka László

A kétmilliárd litert közelítő első háromnegyed éves gázolajforgalom az elmúlt öt évhez hasonlóan idén is rekord. A benzin egymilliárdon felüli mennyisége ugyanakkor még mindig nem éri el az előző évtized közepének értékeit. Prémium benzinből 20 százalékkal több, 83 millió liter fogyott. A prémium gázolaj iránti kereslet ezúttal szintén közel tizedével ugrott.