Mozgósítani kell a magyar munkaerő-tartalékot

munkavállaló, dolgozó
Vágólapra másolva!
A munkaerő-tartalék aktivizálásának fontosságáról beszélt egyebek mellett Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, aki egy konferencián azt is hangsúlyozta, hogy a versenyszférában több munkavállalóra van szükség, mint amennyi állás nélküli, foglalkoztatható ember van Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Bodó Sándor a gödöllői foglalkoztatáspolitikai konferencián kifejtette:

az álláskeresőkön kívül a munkaerő-tartalék részét képezik a kisgyermeket nevelő szülők, akik gyermeküket bölcsődébe járathatják, és azok, akik részmunkaidős foglalkoztatást tudnának vállalni,

ha nagyobb lenne a kínálat. Jelentős a számuk azoknak is, akik nem jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi rendszerben, "valahogy, valamiből megélnek, de a rendszer számára láthatatlanok". Az ő bevonásukra is eszközöket kellene találni - fűzte hozzá Bodó Sándor.

Az államtitkár a Pest Megyei Kormányhivatal által szervezett konferencián arról is beszélt, hogy a versenyszférában különösen feszítő a cégek által keresett, adott képzettségű munkavállalók hiánya, igaz, a cégek ezt részben ellensúlyozzák saját képzéssel, ha alkalmas jelentkezőket találnak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Karakó László miniszteri biztos kiemelte:

a munkaerő-tartalék 54 százaléka 6 megyében található

(Borsod-Abauj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Somogy, Baranya megye). Aktivizálásukat szolgálja a munkerőpiaci reformprogram is, amely azok munkához jutását segíti a munkaügyi szervezetek és a munkaadók hatékonyabb együttműködésével, akiket kevesebb képzéssel, hatékony munkaszervezéssel ki lehet helyezni a munkaerőpiacra.

A konferencia házigazdája Tarnai Richárd Pest megye kormánymegbízottja felidézte, hogy 2010-ben az összeomlás szélén állt a magyar gazdaság, ekkor ígérte meg a kormány, hogy egymillió új munkahelyet fog létesíteni 10 év alatt. Ebből másfél év van még hátra és már 800 ezer munkahely jött létre - fűzte hozzá.