Mérföldkőhöz érkezett az amerikai tőzsde

tőzsde, Wall Street, USA, New York
NEW YORK, NY - OCTOBER 23: People walk past the New York Stock Exchange (NYSE) on Tuesday afternoon, October 23, 2018 in New York City. Following a 500 point drop earlier in the day on Tuesday, the Dow Jones Industrial average recovered some and finished the day down 125 points. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hétfőn a Dow Jones Industrial Average index mérföldkőhöz érkezett az amerikai tőzsdén, ahogy a mutató csatlakozott az S&P 500 és a Nasdaq indexekhez, és új csúcsot ért el. A befektetők pozitív hangulatát elsősorban az erős vállalati eredmények, makrogazdasági adatok, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus lezárásának lehetősége fűtötte.
Vágólapra másolva!

Új csúcsra futott a Dow Jones index hétfőn, ahogy a 30 részvényt tömörítő amerikai index 0,4 százalékkal (114,75 ponttal) 27 462,11 pontra erősödött. Július közepe óta a mutató először tudott mindenkori új csúcsot megütni. Az indexben szereplő vállalatok közül a Chevron teljesített a legerősebben, 4,6 százalékos emelkedéssel, de olyan sztárok is 1 százalék fölötti erősödéssel zártak, mint a Boeing vagy a Caterpillar – írja a CNBC.

A Dow legutóbbi rekordja óta messze az Apple teljesített a legjobban. A technológiai óriás több mint 25 százalékot izmosodott.

Ugyanebben az időszakban az Intel, a JPMorgan Chase, valamint a United Technologies szintén több mint 10 százalékos emelkedést hoztak össze.

A Dow Jones index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindeközben az S&P 500 index 0,4 százalékos emelkedéssel 3 078,27 ponton, míg a főként technológiai cégeket tömörítő Nasdaq 0,6 százalékos erősödéssel 8 433,20 ponton zárta a hétfői kereskedést. Mindkét záróérték új rekordnak számít.

A hétfői izmosodásokkal a Dow Jones idén már közel 18 százalékos pluszban van, és ha ez így maradna, akkor az idei lenne a Dow legjobb éves teljesítménye 2017 óta

– akkor 28,2 százalékos volt az egész éves növekedés. Az S&P 500 idén eddig több mint 22 százalékos emelkedést produkált, ami 2013 óta a legjobb teljesítmény, míg a Nasdaq több mint 27 százalékos pluszban van.

A Takarékbank elemzése is hangsúlyozta, hogy a nemzetközileg érezhető pozitív befektetői hangulat elsősorban az enyhülő kereskedelmi feszültségeknek tudható be. Kiemelték, nagyot ugrottak az európai autógyártók, miután az amerikai kereskedelmi miniszter szerint lehetséges, hogy nem lesz szükség az európai autógyártók elleni vámok kivetésére, valamint nincs akadálya, hogy aláírják az amerikai-kínai megállapodást, robogtak az olajrészvények az olajárak emelkedése miatt, a javuló európai befektetői hangulatindex szintén támogatta az emelkedést.

Száguldott a Ryanair a vártnál jobb eredményének köszönhetően. Az európai tőzsdék 0,9-1,6 százalékkal emelkedtek. Az USA-ban a chipgyártók és a technológiai részvények vezették az emelkedést, mivel

a kereskedelmi miniszter szerint az amerikai cégek hamarosan megkaphatják az engedélyeket, hogy újra szállítsanak a Huaweinek.

Magyarországon 1,56 százalékkal robogott a BUX is 9,6 milliárd forintos forgalom mellett. 3,16 százalékkal 3000 forint fölé ugrott a MOL, miután bejelentette, hogy a vártnál olcsóbban, 1,57 milliárd dollár értékben megszerezte a legnagyobb azeri olajmező 8,9 százalékos részesedését a Chevrontól, amivel 20 százalékkal nőhet a termelése, éves szinten akár 200 millió dollárral növelve az EBITDA-t. 2,06 százalékkal emelkedett az OTP, stagnált a Richter, ezzel szemben 0,91 százalékkal esett a Magyar Telekom – tették hozzá.

Friss rekordokat döntöttek az amerikai tőzsdék Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A kedvező hangulat pedig a távol-keleti tőzsdéken is kitartott kedden.

Egy újsághír szerint az amerikai kormány fontolgatja a szeptemberben bevezetett vámok csökkentését 112 milliárd dollárnyi kínai termékre.

Az emelkedést támogatta egy kínai kamatcsökkentés is. A japán tőzsdék 1,7-1,8 százalékkal szárnyaltak a hétfői szünnap után, a dél-koreai tőzsde 0,6 százalékkal, a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal, a kínai indexek pedig 0,5-0,6 százalékkal emelkedtek.

Ezzel együtt viszont két másik tényező is fokozta a befektetői optimizmust. Egyrészt pénteken napvilágot láttak az októberi munkaerő-piaci adatok, melyekből kiderült,

az USA-ban 128 000 új munkahely keletkezett, ami bőven meghaladta az elemzők által várt 75 ezres bővülést.

Ráadásul az augusztusi és a szeptemberi adatokat is felfelé módosították.

Másrészt a jelenlegi, harmadik negyedéves, vállalati gyorsjelentési szezon is erősebben alakul az eredetileg vártnál. Az S&P 500 index vállalatai közül eddig jelentetteknek ugyanis 75 százaléka felülmúlta az elemzői várakozásokat.