Íme, a 25 legnagyobb bevételt elért média brand!

Forrás: TitleMax/Visual Capitalist/Origo

A legnagyobb franchise-ok között, ha nem is kizárólagosan, de főként olyanok szerepelnek, melyek általában véve a magyar közönség számára is ismertek.

A lista első három helyén talán meglepő szereplők állnak:

A legnagyobb bevételt ugyanis eddig a Pokémon-univerzum termelte, főként a merchandise termékeknek köszönhetően. 

A közel 100 milliárd dollár igazán tekintélyes summa,  és ennek több mint 10 százalékával marad le mögötte a második helyezett Hello Kitty, "aki" eredetileg egyszerű emblémaként, kitűzőként kezdte pályafutását. A harmadik helyezett pedig generációk kedvence, az 1924-ben született örök merengő, Micimackó. 

Ám a lista további része is tartogat érdekességeket. 

Az egyik az, hogy a mostanában a bevételeket talicskázva hazaszállító Marvel-birodalom 30 milliárd dollárjával - egyelőre legalábbis - nem fért be az első tíz helyezett közé. Mindent egybevetve, a képregény-birodalomnak még dolgoznia kell azon, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen. Igaz, erre a szuperhős-franchise-ok dömpingjét és általában kasszarobbantó sikerüket tekintve meg is van az esélye.

Végigtekintve a listán, az is kiderül, hogy Miki egér figurája még mindig előzi a Disney aranytojást tojó, viszonylag friss szerzeményét, a Star Wars-univerzumot. Másik oldalról nézve viszont, a közel ötven évvel fiatalabb, eredetileg filmként indult brand már egész közelről fogja a nagyfülű, mindig vidám egeret, és így könnyen lehet, hogy sorrendjük hamarosan megfordul. Ez az elv egyébként kiterjeszthető a többi brandre is, aminek alapján a 2006-ban elstartolt Verdák (Cars) teljesítménye igencsak elismerésre méltó, hiszen még a 10 évvel korábban indult Toy Story-t is orrhosszal ugyan, de veri. 

A lista első öt helyezettjéből három brand - Micimackó, Miki egér, Star Wars - egyetlen, mind nagyobbá növő szórakoztatóipari behemót, a Disney kezében van. 

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a lista első hét helyezettjének fő bevételi forrását a merchandise termékek jelentik. Ez azért is figyelemre méltó, mert eredetileg csak a második helyen álló Hello Kitty kezdte karrierjét ebben a kategóriában. A Pokémon videojáték volt, Micimackóval egy könyvben lehetett először találkozni, és így tovább.

A legnagyobb bevételt összegereblyéző Pokémon egyébként évente 4 milliárd dollárt termel. Sikere annak köszönhető, hogy bár már felnőttkorba lépett, birtokosai mindig képesek adaptálni az új technológiákhoz a márkát. Az 1996-ban először megjelent kártyákat két évtized múlva a hatalmas őrületet elindító Pokémon Go alkalmazás követte, a kibővített valóságot használó játékot 19 nap alatt 50 millió felhasználó töltötte le.

Hello Kitty sikere eredendően jóságos mivoltában rejlik: a japán figura 130 országban, több mint 50 ezer terméken van jelen, és népszerűségére más nagy cégek - például a Puma - is támaszkodnak, a felhasználására vonatkozó licenszmegállapodások keretében.

Micimackón pedig láthatóan nem fog az idő, a Százholdas Pagony világát szinte minden felnövekvő generáció felfedezi magának. Azt pedig, hogy a figurára és világára igény van, a 2018-as Barátom, Róbert Gida című, Micimackó világára épülő film sikere mutatja. Az élőszereplős, de számítógépes technikát is használó játékfilm 197 millió dolláros globális bevétele, a Micimackó-univerzumhoz köthető mozgóképes alkotások legsikeresebbjévé avatta azt.