Egy új technológia miatt kétszer annyi ideig marad friss a gyümölcs

2019.12.10. 07:30

Még tavaly mutatták be az Egyesült Államokban azt a technológiát, amelynek segítségével a gyümölcsök akár kétszer annyi ideig is frissek maradhatnak. Hamarosan több európai országban is megjelennek a különleges bevonattal lefújt avokádók.

Németországban és Dániában dobják elsőként piacra azokat az avokádókat, amelyek rothadásgátló anyaggal lettek bevonva, így akár kétszer annyi ideig is frissen maradnak. A megoldást egyébként már az Egyesült Királyságban is tesztelik, ahol 2020-ban mutatkozhat be az új eljárás.

A megoldásnak köszönhetően drámaian csökkenhet a műanyag használata, hiszen már nem lesz szükséges a gyümölcsöket abba csomagolni ahhoz, hogy tovább maradjanak frissek. Egy másik fontos szempont, hogy a boltokban és otthon is tovább elállnak majd a megvásárolt gyümölcsök, így csökken a kidobott élelmiszer mennyisége is.

illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Lecic/Dejan Lecic

A 2012-ben alapított Apeel Sciences nevű startup által megálmodott spray egyrészt gátolja a víz kiáramlását a gyümölcsből, másrészt pedig mérsékli a beáramló oxigén mennyiségét is, így gátolva a rothadás természetes folyamatát.

Európában évente 88 millió tonna élelmet dobnak ki összesen 143 milliárd euró értékben. Németországban egy felmérés szerint a háztartások által megvásárolt minden nyolcadik termék végzi a kukába, tehát évente 6,7 millió tonna élelmiszer.