Hallott már a kék banánról?

2019.12.11. 07:00

A banán a legtöbb ember vágyálma a gyümölcstálon, ám a leginkább csak azt a fajtáját ismerjük, amelyik képes túlélni a tengerentúli szállítást. A világban azonban egyre terjed a kék színű banán is, amely tele van káliummal és rosttal, bár egyáltalán nem a megszokott banán íze van.

A kék banánnak meglepő íze van a hagyományos, megszokott banánhoz képest, leginkább a vaníliafagylaltra emlékeztet. Persze a hagyományos banánt sem sárga színűen szüretelik, hanem zölden, ami később érik be, mire a kontinens lakosainak az asztalára kerül. A kék banánnal ugyanez a helyzet: éretlen állapotban, kékesszürke héjjal szüretelik, amely megéréskor ugyanúgy sárga színűvé válik.

Ezek a fajták az Egyesült Államok déli része - Hawaii - mellett Délkelet-Ázsiában és Közép-Amerika egyes részein is megtalálhatók, a Fidzsi-szigeteken hawaii banánnak, Fülöp-szigeteken Krie-nek, Közép-Amerikában pedig Cenizo-nak hívják őket.

A kék banán képeForrás: Instagram

Ezeknek a fáknak a különlegessége, hogy jól tolerálják a hidegebb éghajlatot is a zöld banánhoz képest, azonban legalább 4 Celsius fokos hőmérsékletet mindenképpen megkövetelnek.

A kék banán egyáltalán nem újdonság. A hawaii gazdák ezeket a különlegesnek ható gyümölcsöket már az 1920-as évek eleje óta termesztik, ahol egyébként több mint 100 másik banánfajta is megtalálható.

Forrás: Newsner.com