Raiffeisen Bank: Négy százalék közelében lesz az idei gazdasági növekedés

7 foglalkozás, gépkarbantrtó
Karbantartók: lehet, hogy a gépek gyorsabban képesek dolgokat összeszerelni mint az ember, de azokat is karban kell tartani valakiknek, arról nem is beszélve, hogy elemzési és helyzetfelismerési képességük, ebből adódóan döntési kompetenciájuk, (még) messze alatta van az emberekének
Vágólapra másolva!
Csökkenhet az államháztartási hiány, változatlan maradhat az alapkamat, a bérnövekedés üteme pedig 10 százalék alatt várható idén. A forint kismértékben tovább gyengülhet - áll a Raiffeisen Bank negyedéves gazdasági elemzésében.
Vágólapra másolva!

2020-ban kevesebb uniós forrás felhasználására, visszaeső állami beruházási aktivitásra és romló külpiaci környezetre lehet számítani.

– jelezte Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A bank makrogazdasági szakemberei a lakossági fogyasztás és beruházás növekedési rátájában enyhe mérséklődést prognosztizálnak.

A külső egyensúlyi folyamatokban tapasztalt romló tendencia megállhat idén miközben az államháztartási hiány észrevehetően csökkenni fog.

Hullámzó, de a korábbiaknál magasabbra kúszó inflációra, változatlan kamatokra és leértékelődő forintra lehet számítani.

A foglalkoztatási ráta és a munkanélküliségi ráta tekintetében stagnálást várnak 2020-ban a Raiffeisen Bank elemzői, a bérnövekedés ütemét pedig 10 százalék alatti mértékűre várják Forrás: Shutterstock

Az év első felében 334, a másodikban 338 körüli euró/forint árfolyam várható.

Kedvező esetben a gazdasági növekedés üteme 4 százalék közelében maradhat, de a pozitív fejlemények elmaradása esetén 3,2 százalékon zárhat a mutató értéke.

– mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. A GDP előállítási oldalán továbbra is elsősorban a szolgáltatások pörgetik a gazdaságot, miközben az ipar, főleg a feldolgozóipar változatlanul fékezi azt.

A munkanélküliségi ráták csökkenése tavaly jelentősen lelassult, a foglalkoztatás-bővülés üteme pedig rendkívüli mértékben visszaesett. Jó hír azonban, hogy

a bérkiáramlás erőteljes maradt, és a hitelezés is évtizedes csúcson van.

Mindeközben az infláció továbbra is gyenge, így a következő hónapokat leginkább kivárás és megfigyelés jellemezheti a jegybankárok részéről. A visszafogott emelkedés a bankközi piacon rövid távon akár folytatódhat is.

Továbbra is nagyon kedvező helyzetben van az Egyesült Államok, hiszen az 50 éve nem látott alacsony munkanélküliséghez 2 százalékos cél alatti infláció társul – összegezte a tengerentúli helyzetet Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

A jegybank a tavalyi háromszor 25 bázispontos csökkentése után az idén kivárhat - ezzel kivételesen az összes tanácstag egyetért.

A gazdaság egésze 2020-ban lassabb ütemben növekedhet, mint tavaly, de a kínai kereskedelmi megállapodással talán a feldolgozóiparban is jobbra fordulhatnak a kilátások. A bérek visszafogott mértékben ugyan, de tovább emelkednek, ami továbbra is fűti az amerikai gazdaság hajtómotorját, a lakossági fogyasztást. A részvénypiac ennek megfelelően rekordszinten áll, és a kilátások is kedvezőek, még akkor is, ha néhol már a túlvettség jelei is mutatkoznak. A rekord amerikai kitermelés és a lassuló világgazdasági kilátások tartják egyensúlyi szinten az olajárat, ahol a geopolitikai kockázatok csak átmeneti hatással bírnak.