Indul a diákok pénzügyi ismereteit erősítő Pénz7 programsorozat

VARGA Mihály Készpénzkímélő Iskolák program
Budapest, 2019. szeptember 24. Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozik a Készpénzkímélő iskolák programról a második kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2019. szeptember 24-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Indul a mintegy 200 ezer diák pénzügyi ismereteit erősítő Pénz7 programsorozat, amelyet hatodik alkalommal rendeznek meg a nemzetközi programokhoz kapcsolódva.
Vágólapra másolva!

A kormány és a pénzügyi terület képviselői kiemelten kezelik a pénzügyi tudatosságot, e területen egyre újabb ismeretek jelennek meg - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az eseményt kommentálva. A miniszter szerint segítséget kell nyújtani az embereknek ahhoz, hogy megfelelő pénzügyi ismeretük legyen a mindennapi élethez, a megtakarítások tervezéséhez és az öngondoskodási formák kiválasztásához.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy

a magyar családok alig negyede tervezi meg költségvetését, miközben az OECD-országokban az arány 60 százalék.

Tehát van még bőven tennivaló e téren a tudatos pénzügyi döntések érdekében - tette hozzá.

A kormány pénzügyi tudatosság fejlesztéséről szóló stratégiája a teljes lakosságot szeretné elérni, a Pénz7 pedig kiemelten fontos a fiatalok eléréséhez. A programsorozat központi témája idén

a biztosítás és a korszerű pénzhasználat, a digitális biztonság lesznek.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a Pénz7 kiemelten fontos a fiatalok eléréséhez a kormány pénzügyi tudatosság fejlesztéséről szóló stratégiájában Forrás: MTI/Mónus Márton

- mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár, kiemelve, hogy azt szeretnék elérni, hogy a pénzügyi és a vállalkozási ismeretek beépüljenek a közoktatásba.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a rendezvénysorozat az elmúlt években kiegészült a vállalkozói ismeretek oktatásával is. Ez azért fontos, mert Magyarországon a 40 év alatti vállalkozók aránya mindössze 27 százalék, ami nagyon alacsony, és a magyar vállalkozói szektor jelenlegi problémája a generációváltás, amelyhez felkészült vállalkozók kellenek.

A magyar programsorozatot március 2. és 6. között rendezik meg, több mint 1100 iskola 207 ezer diákjának részvételével, akiknek mintegy 900 önkéntes szakember tart összesen 11 500 órát.

Magyarország 2015-ben csatlakozott először a European Money Week Európa szerte mintegy 30 országban egy időben zajló kezdeményezéséhez. A program idén is kapcsolódik a Global Money Week eseménysorozatokhoz is.

A programsorozat megnyitóján a Pénz7 pénzügyi kultúrafejlesztés kiemelt önkéntese díjat Varga Mihály pénzügyminiszter és Hegedüs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja kapták. A Pénz7 pénzügyi kultúra nagykövete az Európai Bankszövetség lett, intézményi kategóriában a Takarékbank és a Mastercard. A Pénz7 pénzügyi kultúra nagykövete egyéni kategóriában Terták Elemér közgazdász lett.