Nagyot nőtt a kiskereskedelem forgalma

vásárlás, élelmiszercímke
Vágólapra másolva!
2019. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Miután decemberben 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havi 6,8 százalékos növekedés után, ennek alapján kijelenthető, hogy

a negyedik negyedévben gyorsulást mutatott a kiskereskedelem az előző negyedévhez képest, ami erős támasza maradhatott GDP növekedés fenntartásának is.

A kiskereskedelmi forgalom decemberi növekedését Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a novemberi 13,9 százalékos bérnövekedés, illetve a közel 10,2 százalékos nettó reálbérnövekedés mellett az év végén a közszférában kifizetett igen jelentős bónuszok is támogatták. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Illusztráció Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,2 százalékkal emelkedtek az eladások.

Nőtt a forgalom:

  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13,1 százalékkal,
  • a bútort és műszaki cikkeket értékesítő helyeken 5,1 százalékkal,
  • a számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása 4,2 százalékkal,
  • a textíliát, ruházati termékeket és lábbelit kínáló boltokban 4,8 százalékkal volt nagyobb.

A gyógyszerek és gyógyászati termékek fogyasztása 5,4 százalékkal haladta meg az előző évit, az illatszerboltok fogalma 4,9 százalékkal nőtt. A könyvekből újságokból és papíráruból 2,9 százalékkal kevesebb kelt el. A használt cikkekből 2,6 százalékkal több fogyott, míg a csomagküldő és internetes áruházak értékesítési volumene 33,6 százalékkal emelkedett, az előző évi 34,2 százalékos ütemhez hasonló mértékben.

Az üzemanyag fogyasztás 6,0 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 7,3 százalékot követően.

A decemberi kiskereskedelmi forgalom folyó áron számolva alig hajszállal maradt el az 1250 milliárd forinttól, ami 10,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A tavalyi egész évet tekintve 12 249,8 milliárd forint értékű volt a kiskereskedelmi forgalom 1022,7 milliárd forinttal, 9,1 százalékkal, nagyjából egyhavi értékkel nagyobb, mint az előző évben.


Tavaly decemberben 4,7 százalékkal nőtt az élelmiszer-, ital- és dohányboltok naptárhatástól megtisztított forgalma, és 8,6 százalékkal a nem élelmiszerjellegű üzletek eladásai, amiből 16,0 százalékos növekedést mutatott a vegyes iparcikk boltok forgalma. Az üzemanyag fogyasztás volumene decemberben csak 2,6 százalékkal haladta meg az előző évit, amiben szerepe lehetett a drasztikus, 7,7 százalékos áremelkedésnek.

Tavaly a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal meghaladta az előző évit Forrás: Shutterstock

Mivel 2019-ben összességében a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál, ez azt is jelenti, hogy

a 2015 havi átlaghoz képest 28,7, 2010-hez képest pedig 41,6 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma,

míg a vendéglátóhelyek volumene a 2015. évi átlaghoz képest 39,1 százalékkal bővült tavaly novemberig.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása 2004-től napjainkig:

Forrás: Takarékbank

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások tavalyi év végén és idén várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is, amit támogat a történelmi csúcs közelében tartózkodó fogyasztói bizalom is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az új autó regisztrációk tavaly 15,6 százalékkal emelkedtek.

Suppan Gergely mindehhez hozzáteszi: a minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt

a bérek növekedési üteme idén ismét meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti,

és dinamikusan folytatódhat a magyar háztartások fogyasztási szintjének felzárkózása az európai átlagszínvonalhoz.

Hat és fél éve folyamatos a növekedés

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma tavaly decemberben minden korábbi havi rekordot megdöntve megközelítette az 1250 milliárd forintot. Éves összesítésben a kiskereskedelmi forgalom újabb csúcsot hozva, mintegy 12.250 milliárd forintot tett ki.

A kiskereskedelmi forgalom hosszú évek óta töretlenül növekszik Forrás: Shutterstock

A KSH adatsora alapján

a kiskereskedelmi forgalom 78 hónapja, hat és fél éve folyamatosan nő.

Az elmúlt esztendő kimagasló teljesítményét jól jellemzi, hogy míg 2017-ben csak egy, 2018-ban pedig mindössze két hónapban lépte túl a 1000 milliárdot a havi forgalom, tavaly ez áprilistól kezdve minden hónapban így volt. 2019-ben esett meg először, hogy az éves mutató az üzemanyagforgalom nélkül is meghaladta a 10 ezer milliárd forintot. Tovább folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem térnyerése, annak éves forgalma kis híján elérte a 730 milliárd forintot, ami a múlt évtized elejéhez képest tizenhatszoros volumenbővülést jelent.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta:

Kitart a példa nélküli növekedés a kiskereskedelemben

Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A forgalom növekedése minden várakozást felülmúlt, így a negyedik negyedévben sem látszik lassulás ebben a szektorban, ami erős támaszt nyújthat GDP növekedés fenntartásához is.

2010 januárjához képest a kiskereskedelmi forgalom több mint 43 százalékkal nőtt Magyarországon, ezzel

hazánk a régiós élmezőnyben foglal helyet, és közel háromszorosan múlja felül az Európai Unió átlagos teljesítménynövekedését.

A belső fogyasztás tartós élénkülése elsősorban a béremeléseknek, az adócsökkentéseknek, a családokat támogató célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A foglalkoztatás bővülésével, a növekvő bérekkel a kiskereskedelmi forgalomban is további emelkedés várható.

Az idén 4-5 százalékos lehet a bővülés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője mindehhez hozzátette: Nagy változás az idén sem várható a kiskereskedelmi trendekben, további bővülés várható, ám a 3 százalék feletti infláció és a lassabb bérdinamika miatt a nettó reálbérek a tavalyinál lassabban nőnek, ez pedig a kiskereskedelemre is hatással lesz. Összességében

a mostani kilátások alapján 4-5 százalékos forgalombővülés valószínűsíthető.

Ugyanakkor a szakember szerint vannak lefelé mutató kockázatok, amelyek szintén visszafogottabb növekedést eredményezhetnek. Egyrészt az elmúlt években nagyon sokan pótoltak a válság éveiből elhalasztott komolyabb beszerzéseiket. Másrészt a kiskereskedelem kifehérítését célzó, egyben a statisztikákat javító kormányzati lépésekből is kevesebb lehet. Harmadrészt az utóbbi években a fogyasztási hitelek felfutása is lökést adott a kiskereskedelemnek.

– fogalmazott a K&H elemzője, aki szerint a fogyasztási hitelezés kockázatot is hordozhat, amennyiben tömegesen kezdenek kölcsönökből vásárolni, azaz előre hozzák a fogyasztásukat.