Egy új tanulmány szerint a vajat a rovarokból készült zsíradék válthatja fel. A belga kutatók eredményei azt mutatják, hogy a rovarzsírból készült vaj nemcsak egészségesebb, de az embereknek valóban tetszik az íze is.
A belgiumi Genti Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az íztesztelők vajon meg tudják-e különböztetni a hagyományos vajjal készült ételeket a rovarzsírt tartalmazó ételektől. Ennek elérése érdekében mindegyik ételnek három változatát készítették el. Az egyiket szokásos vajjal, a másikban a vaj negyedét rovarzsírral helyettesítették, végül a harmadiknál fele-fele volt a vaj és a rovarzsír aránya.
A kísérlet eredményei szerint az íztesztelők nem éreztek különbséget a szokásos vajból készült sütemény és a negyed arányban katonalegyek lárváit tartalmazó vajjal készített sütemény között.
Ugyanezt gofrival is kipróbálták és a tesztelők ott sem tudtak különbséget tenni a három változat között.
Daylan Tzompa-Sosa kutató szerint
a rovar ökológiai lábnyoma sokkal kisebb az egyéb állati eredetű táplálékforrásokhoz képest.
Ráadásul Európában nagy mennyiségben találhatunk rovarokat, amelyek szintén csökkenti a szállítás környezetterhelését. „Végül is, a pálmazsírt is gyakran Európán kívülről importáljuk" - tette hozzá a kutató.
Az ökológiai előnyök mellett a rovarzsír egészségesebb is lehet az emberek számára.
"A rovarzsír más típusú zsír, mint a vaj" - mondta Daylan Tzompa-Sosa. „A rovarzsír laurinsavat tartalmaz, amely jobban emészthető, mint a vaj. Ezenkívül a laurinsav antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő hatással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy képes például különféle vírusokat, baktériumokat vagy akár gombákat is eltávolítani az emberi szervezetből, pozitív hatást kifejtve az egészségünkre" - közölte a kutató.
Forrás: Foxnews.com