Az Uber és a Lyft figyelmezteti alkalmazottait a járvány miatt

Uber
SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - MARCH 22: The Uber logo is displayed on a car on March 22, 2019 in San Francisco, California. Uber Technologies Inc. announced that it has selected the New York Stock Exchange for its much anticipated initial public offering that could be one of the top five IPOs in history. The listing could value the ride sharing company at over $120 billion. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A koronavírus terjedése miatt az Uber és a Lyft autómegosztó szolgáltatást nyújtó startupok figyelmeztetik sofőrjeiket a vírusra és a kézfertőtlenítő használatára az autóban, de nem ad lehetőséget alkalmazottainak a fizetett betegszabadságra.
Vágólapra másolva!

Járvány idején fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik élelmiszert és utasokat szállítanak. Egyre több amerikai vállalat tesz óvintézkedéseket a koronavírus terjedésének megakadályozására, az olyan vállalatok, ahol független vállalkozóként alkalmazzák a munkavállalókat,

nem adnak lehetőséget a fizetett szabadságra vagy betegszabadságra.

Illusztráció Forrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

Az Uber és a Lyft is a napokban útmutató üzenetet küldött munkavállalóinak.

Mindkét cég a kézmosás és a higiénia fontosságára hívja fel a figyelmet, és hogy a járműtulajdonosok sűrűn fertőtlenítsék autóikat. Továbbá a Lyft a sofőrjei számára elérhető helyeken, mint a repülőterek, kézfertőtlenítőket tesz ki,

– írta az Uber sofőrjeinek, és arra kérte őket, amennyiben rosszul érzik magukat, inkább maradjanak otthon. Azonban a munkavállalóknak nem fizetik a betegszabadságot, vagyis a sofőröknek át kell gondolniuk, hogy a megélhetésüket vagy az egészségüket, és egyúttal utasaik egészségét kockáztatják-e – fejtette ki Veena Dubal, munkajogi szakértő és a Kaliforniai Egyetem docense.

Rengetegen bérelnek magánrepülőgépet a koronavírus miatt

Mivel a légitársaságok a koronavírus terjedése miatt leállítják járataikat, a magánrepülőgépek használata megugrott, és az utazók több ezer dollárt is hajlandóak fizetni, hogy elhagyhassák a leginkább fertőzött területeket - írja a Business Insider. A repülési kiskapuknak köszönhetően az utazási tilalom ellenére is elhagyhatják a fertőzött régiót azok, akik magánrepülőgépet bérelnek.

Mexikóban két Uber sofőr is szállított olyan utast, aki megfertőződött koronavírussal, és ezt nem tudván folytatták munkájukat.

A vállalat válaszul ideiglenesen felfüggesztette 240 rendszeres utasát, akiket kitehettek a vírusfertőzés veszélyének.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az ételkiszállítással foglalkozó vállalatok, mint a Postmates, a DoorDash, vagy az Instacart szintén nemrég küldött útmutatásokat alkalmazottainak.

Az Instacartnál elmondták, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a rendelések száma, különösen a tejpor, konzervek, vitaminok és kézfertőtlenítők esetében.