Tuzson Bence: Újabb 2700 munkahely jön létre a gödi Samsung-gyárban

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ cégfelirat egészségbiztonsági eljárás egészségbiztonsági ellenőrzés ÉPÜLET felirat gyár Samsung SDI gyár
Göd, 2020. január 28. A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt "karanténba helyezi" és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Gödön - ahol a kormány az első gazdasági övezetet kijelöli - a Samsung-gyár 1600 embernek ad munkát, de hamarosan fejlesztik az üzemet, további 2700 embert vesznek fel, így 4300-ra nőhet az ott foglalkoztatottak száma - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, hogy a rendelet értelmében

a kijelölt gazdasági övezetből származó adóbevételeket elsősorban a terület környékére kell költeni,

így a Gödön, Csomádon és a Dunakeszin élők érdekeit is figyelembe kell venni. A kérdés arról szól, hogy ezt az összeget ki fogja elkölteni, a városvezetés vagy a "nagyobb kitekintéssel rendelkező" megye, vagyis komplexen kell kezelni ezt a kérdést- jegyezte meg.

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án Forrás: MTI/Mónus Márton

Arról is beszélt, hogy amikor Magyarországon ezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, nagyon fontos, hogy

azokat a helyeket a kormány megpróbálja megerősíteni, ahol új munkahelyek jönnek létre.

Erről szól a kormány gazdaságvédelmi akcióterve, amely a nemzetgazdaság 18-20 százalékát "megmozgatja" - hangsúlyozta.

A Samsung-gyár fejlesztése 400-500 milliárd forintba kerül, ezzel ez az egyik legnagyobb fejlesztés az országban. A beruházás egyben technológiai váltást is jelent, hiszen elektromos autókhoz gyártanak akkumulátorokat az üzemben - ismertette.

Kérdésre elmondta azt is, a különleges gazdasági övezetek létrehozása egy lehetőség, amivel a kormány segíteni tud azokon a területeken, ahol munkahelyteremtés zajlik. Ez egy gazdaságvédelmi lépés - hangsúlyozta.

Hozzátette,

egyelőre egy ilyen övezet van, de a lehetőség nyitva áll, hogy továbbiak jöjjenek létre.

Az államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta azt is, egyéni politikai érdekek sem írhatják felül a munkahelyteremtés fontosságát. Hozzátette, hogy Gödön jelenleg kaotikus politikai viszonyok vannak, hiszen az ellenzéki polgármester - korrupció vádjával - feljelentette a két alpolgármestert, és viszont.

Ez nem kedvez a munkahelyteremtésnek, és 4600 ember megélhetése nem kerülhet veszélybe emiatt - fogalmazott Tuzson Bence.