Népszerűek az online felsőoktatási képzések a kényszerű bezártság alatt

University of Missouri U. Missouri Campus Back To Work One Day After President And Chancellor Resign 
 Resigns As Protests Grow over Racism GettyImageRank3 SOCIAL ISSUES SPORT HORIZONTAL American Football - Sport WALKING USA CAMPUS POLITICS Photography S
COLUMBIA, MO - NOVEMBER 10: Students walk along on the campus of University of Missouri - Columbia on November 10, 2015 in Columbia, Missouri. The university looks to get things back to normal after the recent protests on campus that lead to the resignation of the school's President and Chancellor on November 9. Michael B. Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ahogy az Egyesült Államokban az oktatási rendszert is elérték a járvány hatásai, az online képzéseket kínáló intézmények hirtelen hatalmas lendületet kaptak. Nemcsak a népszerűségük, de a presztízsük is megugrott az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi nehéz helyzet komoly lehetőségekkel kecsegtet a felsőoktatás számára. Bár hagyományosan a személyes jelenléten alapuló képzéseknek sokkal magasabb a presztízse, a koronavírus-járvány miatt hirtelen teljesen átértelmeződött a felállás.

Azok az intézmények ugyanis, amelyek már hosszú évek óta jól kiépített online kurzuskínálattal rendelkeztek, most gyorsan komoly előnyre tettek szert – miközben a klasszikus főiskolák és egyetemek próbálják tartani a lépést.

Az online felsőoktatási intézmények tipikusan az olyan hallgatókat célozzák meg, akik idősebbek vagy az életvitelük folytán nem tudják vállalni a hagyományos nappali tagozatos képzést. Ahogy azonban az USA-ban milliók kényszerültek az otthonaikba zárkózni, ezen intézmények képzései iránt rendkívül megnőtt a kereslet – írja a CNBC összefoglalója. Mégpedig olyan hallgatók részéről is, akik a járvány előtti világban még a hagyományos képzési formát választották volna.

Ráadásul az is sokat számít, hogy az online képzésekkel a hallgatók jelentősen csökkenthetik az oktatási költségeiket – ez pedig igen fontos szempont egy olyan országban, ahol a diákhitel-állomány az egyik legnagyobb pénzügyi probléma.

Egyre vonzóbbak az online felsőoktatási képzések az USA-ban Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

A College Board összesítése szerint egyébként a 2019-20-as tanévben

a hagyományos magánfőiskolák átlagos képzési összköltsége 49 870 dollár volt, míg az állami főiskolák esetében 21 950 dollár.

Nem meglepő tehát, hogy jelentősen megugrott a jelentkezés olyan képzések iránt, mint például a Berkeley online alapképzési programja (Berkeley College Honors Program). Noha a Berkeley-nek vannak fizikai kampuszai New Yorkban és New Jersey-ben is, az intézmény online képzései is igen magasan jegyzettek.

Az sem mellékes, hogy az online képzések például esetenként rövidebb ideig tartanak, vagyis a hallgatók korábban fejezhetik be a tanulmányaikat – sokkal alacsonyabb költségek mellett. Sok fiatal tehát már korábban feltette magának a kérdést, hogy van-e értelme esetenként 40, 50 vagy 60 ezer dollárt fizetni a személyes jelenlétű képzésért, miközben az online változat sokkal gyorsabb és olcsóbb.

A megnövekedett igényt támasztja alá, hogy a Berkeley College online képzéseire jelentkező középiskolások száma 12 százalékkal ugrott most meg a tavalyhoz képest.

A járvány utáni időszak egyik izgalmas kérdése tehát az lesz (és nem csak az Egyesült Államokban), hogy mennyiben alakul át a felsőoktatás. Ha ugyanis kiderül, hogy az online képzési formák vannak annyira értékesek, mint a hagyományos képzések, ráadásul sokkal olcsóbbak is, akkor az nemcsak komoly kihívások elé állíthatja a felsőoktatási intézményeket, de akár hatalmas lehetőségeket is jelenthet az intézmények és a hallgatók számára egyaránt.