Négy éve nem szárnyalt ekkorát a brit ingatlanpiac

London, város, ingatlan
A general view of housing is pictured in East London on February 24, 2018
Vágólapra másolva!
A 2016-os brexit-népszavazás óta nem emelkedtek olyan mértékben a brit ingatlanárak, mint idén szeptemberben – derül ki egy friss jelentésből. Úgy tűnik tehát, hogy a vásárlók a járvány kockázatai ellenére is igyekeznek kihasználni a piaci lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

A brit ingatlanárak átlagosan 5 százalékkal emelkedtek idén szeptemberben, a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel a lakóingatlanok átlagára 226 ezer fontra bővült – idézi a The Guardian a Nationwide jelentését.

A koronavírus-járvány ugyanis komoly hatással volt a szigetország ingatlanpiacára is.

Az elmúlt időszakban sok vásárló kedvező helyzetbe került, még annak ellenére is, hogy az elemzők jelentős növekedést várnak a munkanélküliek számában a következő negyedévben.

Havi összevetésben 0,9 százalékkal nőttek az árak szeptemberben, miután augusztusban 2 százalékos volt a drágulás, ahogy elkezdett felpörögni a piaci aktivitás. A Bank of England ezzel párhuzamosan közölte a jelzáloghitel-kérelmek elfogadása majdnem 13 éves csúcsra futott augusztusban.

Évek óta nem látott ütemben drágultak a brit ingatlanok Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Regionális bontásban kiemelkedett Délnyugat-Anglia és a London környéki települések, ahol több mint 5 százalékos volt a drágulás 2020 harmadik negyedévében. A negyedév során egyedül Skóciában és Északnyugat-Angliában lassult az árnövekedés.

A fővárosban eközben 480 ezer font volt az átlagár szeptemberben, ami 57 százalékkal haladja meg a 2007-es – vagyis a pénzügyi válságot megelőző – szintet.

Mindazonáltal egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a brit ingatlanpiaci lendület alábbhagyhat a következő időszakban. Egyfelől, mert a kormány munkaerő-piaci támogatásai várhatóan jelentősen csökkenni fognak a következő hónapokban, másfelől pedig mert az 500 ezer font alatti értékű ingatlanokra vonatkozó illetékmentesség 2021. március 31-én megszűnik – hacsak a pénzügyminisztérium meg nem hosszabbítja a határidőt.