Innen jöhet a következő 1,5 milliárd internetező

Macy's, amerikai luxus áruház
NEW YORK, NY - NOVEMBER 22: People shop at the Herald Square Macy's Flag ship store for the early Black Friday sales on November 22, 2018 in New York City. Known as 'Black Friday', the day after Thanksgiving marks the beginning of the holiday shopping season, with many retailers opening their doors on Thursday evening. David Dee Delgado/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy használata a világ számos pontján, milliárdok számára mindennapos rutinná, sőt, az élet szerves részévé vált, még mindig rengetegen vannak, akik nem csatlakoznak az internetre, nem veszik igénybe annak szolgáltatásait. A felhasználók számának növelésében - vallják például napjaink technológiai sikervállallatai is - még mindig óriási potenciál van, és várható, hogy a jövőben újabb milliók veszik igénybe a hálózat egyik vagy több szolgáltatását. Megmutatjuk, mely régiókból jöhet össze a következő másfél milliárd felhasználó.
Vágólapra másolva!

Egyetlen évtized alatt nagyjából a duplájára nőtt az internetezők globális száma. Az internetes penetráció folyamatosan növekszik, és az új technológiák - például az 5G - elterjedése, gyorsítja a kapcsolatok kiépülését és a kapcsolódási lehetőségek megjelenését.

Ugyanakkor a világ népességének jelentős része még mindig a világhálón kívül éli életét

- hívja fel a figyelmet a Visual Capitalist összeállítása. Persze az is módszertan kérdése, milyen feltételek alapján lehet valakit internethasználónak tekinteni. De ettől függetlenül is: a felhasználószám növekedése azokban a régiókban volt a legjelentősebb az elmúlt években, ahol eleve alacsony volt az elterjedtség aránya. Sőt, vannak olyan országok, ahol - a hivatalos adatok szerint - internetes csatlakozásról lényegében a lakosság egésze csak hírből hallott.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/David Dee Delgado

Ezekben a régiókban növekszik a leggyorsabban az internethasználat

A világ internethasználó népességének aránya a leggyorsabban szegény, általában elmaradottnak tartott régiókban nő a leginkább. Olyan helyeken, ahol a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések egy része nem kormányzati beruházásban, hanem például non-profit szervezetek közreműködésével, illetve nagy technológiai vállalatok - Google, Facebook, Microsoft - részvételével és finanszírozásában valósul meg.

A nagy techcégek persze jól felfogott üzleti érdekükben invesztálnak komoly összegeket a hozzáférés feltételeinek megteremtésébe:

abban bíznak, hogy a jövőben még több felhasználót tudnak maguk és termékeik, szolgáltatásaik mellett elkötelezni.

Így például - bár a kontinensen belül országonként nagy eltérések vannak - Afrika egészében folyamatosan növekszik a világháló használóinak száma, derül ki a Datareportal friss, félévkor közölt adataiból. Ehhez egy különösen szegény ország, a Kongói Demokratikus Köztársaság tett hozzá sokat 2019/2020-ban: egy év alatt 9 millió új csatlakozó lett az országban, ami 122 százalékos növekedés a penetrációban.

Ázsiában India az éllovas: egy év alatt 128 millió új felhasználó érkezett onnan az információs szupersztrádára.

A következő táblázat azt mutatja meg, hogy a vizsgált, nagyjából egyéves időszakban, 2019 júliusától idén nyárig, a világ mely régióiban volt a legnagyobb az internethasználók számában beállt növekedés mértéke:

A növekedés mellett vagy ellenére is, az adatokból azt látni, hogy a legnagyobb számban továbbra is azokban a régiókban, illetve országokban vannak a legnagyobb számban olyanok, akik nem használják a világhálót, ahol egyébként a csatlakozók száma a legdinamikusabban nő:

India a világ második legnagyobb online piaca, mégis itt a legnagyobb az internetre nem kapcsolódók száma. A lakosság nagyjából 50 százaléka nem internethasználó - viszonyításként, az USA-ban ez csak 14 százalék.

Így a jövőbeni bővítések a digitális és online szolgáltatások terén minden bizonnyal Indiában lesznek, ahogy ennek már most mutatkoznak jelei.

Néhány nagy techvállalat érdeklődéséről Indiával kapcsolatban ebben a cikkében írt az Origo.

Népességszám alapján Kínáé a második hely, 582 millió fővel. Ennek a magas számnak egyik magyarázata az, hogy az ország lakosságának jelentős része él vidéken, 2019-ben arányuk 39 százalék volt. Ehhez hasonlóan nagy a különbség Kína nagyvárosainak és vidéki térségeinek internetes lefedettsége között.

A koronavírus miatti korlátozások idején, a vidéki általános iskolások harmada nem tudott csatlakozni az online tartott órákhoz, szemben a városi környezetben élőkkel, ahol ez az arány 5,7 százalék volt.

Kínai diák otthonában tanul online a járvány idején:

null

null

A város/vidék különbség persze nem csak Kínára jellemző, ahol egyébként lakosságszám tekintetében is magas, 65 százalékos az internetre nem csatlakozók aránya. A lakosságszám alapján végzett összehasonlításban, Kínánál kisebb arányban csak két afrikai országban, Kongóban és Eritreában csatlakoznak az emberek a világhálóra: e két helyen 81 százalékot ér el azok aránya a népességen belül, akik nem rendelkeznek hozzáféréssel.

Mindenesetre, ha ezeket a népességi adatokat összeadjuk, akkor jócskán 1,5 milliárdot meghaladó szám jön ki.

Így potenciálisan - itt most figyelmen kívül hagyva a demográfiai sajátosságokat, és egy csomó egyéb körülményt az egyes országokban - ezen helyek révén a jövőben ennyivel nőhet az internetezők száma. Ez óriási üzleti és egyéb lehetőséget rejt magában az ebben érdekelt vállalatoknak - és ezt igyekeznek is kiaknázni -, kormányoknak, illetve maguknak a felhasználóknak.

A legjobb penetrációjú országok egyébként Európa északi részén vannak, ahol átlagosan csak 5 százalékos a hozzáféréssel nem rendelkezők aránya a teljes lakosságon belül.

Országok, ahol szinte egyáltalán nincs internetezés

Egészen más listát kapunk, ha azt vizsgáljuk, mely országokban a legalacsonyabb az internethasználók száma a teljes lakosságszám arányában. Míg a népesség nagysága tekintetében Kínában, Pakisztánban, Indiában és néhány más országban is, tíz- és százmilliók életében nincs jelen a világháló napi szintű használata - vagy soha nem is kapcsolódnak arra -, addig vannak kisebb népességű, egyáltalán nem internetező országok:

Számos oka lehet annak, hogy egyes országokban vagy régiókban magas a nem csatlakozók aránya. A lista első helyén álló Észak-Koreában például épp politikai:

a diktatúrában formailag tilos az internetezés, a legszűkebb elit tagjai közül is csak a kiválasztottak férhetnek hozzá a világhálóhoz.

Ez magyarázza a 100 százalékos "nem internetező" arányt. Ugyanakkor Phenjan saját - ellenőrzött - webes hálózatot üzemeltet, a Kwangmyong-ot, az országot lefedő intranetre az átlagpolgárok is csatlakozhatnak. Az elzárkózó országból érkező időszakos hírek szerint azonban valószínűsíthető, hogy egyes állampolgárok a központi tiltás ellenére is megtalálják a módját annak, hogy fellépjenek a világhálóra.

Az észak-koreai intranet tartalmának egyik oldala:

null

null

A második helyen álló Dél-Szudánban az okok pénzügyi természetűek. A sokáig polgárháborús állapotokban élő, csak a közelmúltban függetlenné vált ország a világ egyik legszegényebb, gazdaságilag és társadalmilag is roppant ingatag állama. 2020-ra például mindössze a lakosság 2 százaléka rendelkezett hozzáféréssel az elektromos áramhoz, ami részben magyarázat arra is, miért olyan csekély az internetezők aránya.

Pápua Új-Guinea pedig sajátos földrajzi okok miatt tekinthető "alig netező" országnak.

A rendkívül tagolt, magashegyi, nehezen megközelíthető belső országrészekbe csak nagyon lassan - és drágán - jutnak el a technikai újdonságok, illetve a kapcsolódó infrastruktúra. Az ország nagyobb városainak fejlettsége sem éri el a nyugati országokban megszokottakat, a teljes lakosság mintegy 80 százaléka pedig vidéki térségekben él. Jelentős részük semmilyen vagy csak érintőleges kapcsolatba került a világ fejlett régióiban a modern életvitelhez kapcsolt vívmányokkal. Ugyanakkor a vidéki lakosság számára is jó megoldás lehet a mobilinternetes szolgáltatások kiterjesztése és fejlesztése a költséges földi infrastruktúrák megépítése helyett, ahogy erre Afrikából már számos jó példát találni.

Mobilinternettel ismerkedik egy család Pápua Új-Guinea egyik vidéki térségében:

null

null

Éppen ezen tágabb kitekintések miatt érdekes kérdés, hogy a koronavírus-járvány alatti-miatti korlátozások során megnövekedett internethasználat milyen régiókhoz köthető. Másként: növekedett-e az internethasználat és az internetezők száma az alacsonyabb ellátottságú régiókban is, vagy inkább a könnyebb hozzáférést biztosító területeken történt ez?

Az adatok szerint inkább az utóbbiról lehet beszélni.

Az Akamai jelentése szerint a globális internetes forgalom mintegy 30 százalékkal emelkedett idén, elsősorban a fejlett országoknak köszönhetően. A GlobalWebIndex kutatása pedig azt mutatja, az év felénél, hónapokkal az egész világot sarokba állító járvány után, még mindig jóval több időt töltöttünk az internetre csatlakozva, mint 2020 elején.