Újabb 450 milliárd forintot hagy az embereknél a kormány a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításával

hiteltörlesztési moratórium
Vágólapra másolva!
Óriási segítséget jelentett a hiteltörlesztési moratórium márciusi bevezetése a koronavírus-járvány kitörése után a családoknak és vállalkozásoknak. A kormány ezzel a döntésével 2000 milliárd forintot hagyott a magyar embereknél. Az Origo összesítéséből kiderül, hogy a kormányzati intézkedés nagyon népszerű volt, az arra jogosult magánszemélyek és cégek 60 százaléka élt a lehetőséggel. A kormány ezek után úgy döntött, hogy egyes társadalmi csoportok esetében fél évvel meghosszabbítja a moratóriumot. Nézzük a részleteket és a legfontosabb adatokat!
Vágólapra másolva!

Egy héttel a veszélyhelyzet kihirdetését követően jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormány hiteltörlesztési moratóriumot vezet be. Ennek értelmében azok a magánszemélyek, és vállalkozások, amelyek a járvány okozta válság miatt nem tudtak, vagy nem akartak (mert például tartalékolni próbáltak) hiteleiket fizetni, év végéig halasztást kaptak fizetési kötelezettségük alól. A döntés fontos eleme volt a magyar járványkezelésnek. Bár a baloldal ezt a kormányzati intézkedést is támadta, féltve a bankok hasznát, az idő ezúttal sem őket igazolta.

A hiteltörlesztési moratórium ugyanis rengeteg magyar embernek nyújtott, és nyújt segítséget.

Nem véletlen, hogy a kormány bizonyos társadalmi csoportok esetében fél évvel meghosszabbította a határidejét, amit így az arra jogosultak június 30-áig tudnak igénybe venni.

Közel hatvan százaléknyian vették igénybe idén

Az Origo összesítéséből látható, hogy a magyarok nagy arányban éltek a kormány által felkínált lehetőséggel. A 2,7 millió jogosultból 1,6 millióan függesztették fel hitelük fizetését, ami 59,2 százalékos arányt jelent. Tehát a hitelmoratórium eddig 1 millió 600 ezer családnak adott segítséget. Hasonló a helyzet a hitelek nagyságrendjét nézve, a moratórium 6603 milliárd forintot érintett, amiből 3500 milliárd forintra vették igénybe (53 százalék).

A lakossági hiteltörlesztési moratóriumban részt vevők adatai - 2020. augusztus

Moratóriumra jogosultak száma Moratóriumot igénybe vevők száma Moratóriumot igénybe vevők aránya (százalék) Moratóriumra jogosult hitelek volumene Moratóriumot igénybe vevők volumene Moratóriumot igénybe vevők aránya (volumen)
2,7 millió 1,6 millió 59,2% 6603 milliárd forint 3500 milliárd forint 53,0%

Az adatok azt mutatják, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan a vállalkozásoknak is nagy segítséget jelentett a hitelfizetési kötelezettség felfüggesztése. Sőt, arányait tekintve a cégek közül többen vették igénybe a lehetőséget, mint a magánszemélyek. A 96 ezer jogosult vállalkozásból ugyanis 60 ezren jelezték igényüket, ami 62,5 százalékot tesz ki. A moratóriumot igénybe vevők a hitelek teljes összegének 44 százalékára kértek és kaptak halasztást (9692 milliárd forintot érintett; 4264 milliárd forintra vették igénybe).

A vállalati hiteltörlesztési moratóriumban részt vevők adatai (2020. augusztus)

Moratóriumra jogosultak száma Moratóriumot igénybe vevők száma Moratóriumot igénybe vevők aránya (százalék) Moratóriumra jogosult hitelek volumene Moratóriumot igénybe vevők volumene Moratóriumot igénybe vevők aránya (volumen)
96 ezer 60 ezer 62,5% 9692 milliárd forint 4264 milliárd forint 44,0%

Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy a kormányzati intézkedés komoly támogatást jelent mind a magyar embereknek, mind a magyar vállalkozásoknak. A döntés következtében ugyanis

a kormány 2000 milliárd forintot hagyott a magyaroknál.

Nagy segítség volt a magyaroknak a hiteltörlesztési moratórium: a kormány döntésével összesen 2000 milliárd forintot hagyott az embereknél és a vállalkozásoknál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jövőre 450 milliárd forint maradhat a zsebekben

Ahogy arról korábban szó volt, a kormány bizonyos társadalmi csoportok esetében kitolta a moratórium határidejét. Így

a gyereket nevelő családok, a nyugdíjasok, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak 2021 első felében is felfüggeszthetik hitelfizetési kötelezettségüket.

Fontos eleme a döntésnek, hogy az érintettek számára a moratórium automatikusan meghosszabbodik.

Az Origo számításai szerint a rendelkezés 1730 milliárd forintos hitelállománnyal 752 ezer főt érinthet, amiből a gyermeküket nevelők több mint 510 ezret, a nyugdíjasok 160 ezret tesznek ki. Ez megközelítőleg 47 százaléka az eddigi résztvevőknek és 50 százaléka az érintett állománynak.

A 2020-as moratóriummal élő vállalkozások 15-20 százaléka lenne sérülékeny a lehetőség igénybevétele nélkül. Ez azt jelenti, hogy 2021 első felében várhatóan 10-12 ezer cég fogja (továbbra is) felfüggeszteni hitelfizetési kötelezettségét. A moratórium meghosszabbításának köszönhetően

jövőre közel 400-450 milliárd forint maradhat a magyarok zsebében.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kormány döntésének értelmében a meghosszabbított határidő végéig nem lehet felmondani az adósok hitelét (lakosságira és vállalatira egyaránt igaz).

Érintettek száma (ezer fő) Moratórium alatt állók arányában (százalék) Összes hitellel rendelkezők arányában (százalék) Érintett hitelállomány (milliárd forint) Moratórium alatt álló hitelállomány arányában (százalék) Lakossági hitelállomány arányában (százalék)
Nyugdíjasok 160 10 5,9 368 10,5 5,6
Álláskeresők 64 4 2,4 147 4,2 2,2
Gyermeket nevelők 512 32 19 1 178 33,6 17,8
Közfoglalkoztatottak 16 1 0,6 37 1,2 0,6
Összesen 752 47 28 1730 50 26

Üdvözölték a döntést a szakértők

"Gazdaságilag és pénzügyileg biztonságra törekvő, továbbá szociális szempontból is jó döntés született a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításával. A kormány és a gazdasági élet szereplői olyan megoldást találtak, amely továbbra is a legfontosabb tényező, az ember és az emberi munka támogatását tartja szem előtt" - értékelte a Magyar Nemzetnek a kormány legújabb járványügyi döntését Boros Imre közgazdász.

A szakember szerint a kormányzati lépés sokaknak újabb mentőövet jelent. "Az ügyfelek számára azért, mert akinek még néhány hónap múlva is nehézséget okozhat a törlesztés folytatása, megmenekülhet a késedelmes fizetéstől és a banki feketelistára kerüléstől. A bankok számára pedig ugyancsak könnyebb így tervezni, hiszen nem növekszik a minősített hiteleik mennyisége, nem kell azok miatt céltartalékot képezniük, vagyis ezt a veszteséget nem kell elszenvedniük" - indokolt.

Botos Katalin, a rendszerváltás utáni Állami Bankfelügyelet hajdani elnöke szintén a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, hogy alapvetően jó döntés, hogy a hiteltörlesztési moratóriumot a kormány a rászoruló ügyfelek esetében hosszabbítja meg. A szakember úgy ítéli meg, a döntés az ügyfeleknek és a bankszektornak is kedvező.