Elon Musk izgalmas bejelentést tett, erre beszakadt a Tesla árfolyama

Tesla motors, elektromos autó, Elon Musk, egy Tesla Motors S-modell hátulja.
Vágólapra másolva!
Összesen 50 milliárd dollárnyi piaci érték tűnt el, ahogy jelentősen beszakadt a Tesla részvényárfolyama. Mindezt azt követően, hogy a vállalat vezetője, Elon Musk bejelentette, radikálisan lecsökkenhetnek az elektromos autók költségei, olyannyira, hogy egy Tesla néhány éven belül akár már 25 ezer dollárért megvehető lesz.
Vágólapra másolva!

Mindössze két óra alatt 20 milliárd dollárral csökkent a Tesla piaci értéke a keddi tőzsdezárás után. A befektetők ugyanis eladással reagáltak az Elon Musk által bejelentett új stratégiákra. A vállalat papírja 5,6 százalékos mínuszban fejezte be a rendes kereskedést, majd a zárás után további 6,9 százalékkal gyengült – írja a Reuters.

Az elemzők szerint a fő probléma az volt, hogy Musk semmi kézzelfoghatót nem jelentett be, vagyis semmi olyat, ami már kész lenne vagy reálisan építeni lehetne rá.

A befektetők ugyanis legalább két komolyabb bejelentést vártak a Musk által meghirdetett, „Battery Day" nevű eseménytől. Egyfelől kíváncsiak voltak a hosszú élettartamú akkumulátorok fejlesztésének állására, illetve valamilyen konkrétumra számítottak a költségcsökkentések tekintetében. Utóbbi azért lényeges, mert nagyon fontos iparági szempont, hogy mikorra várható, hogy az elektromos autók ára már kellően alacsony legyen ahhoz, hogy reálisan elkezdjék kiszorítani a piacról a hagyományos járműveket.

Mennyire ismeri a Tesla vezért, Elon Muskot?

Szinte alig múlik el nap, hogy ne hallanánk valami hírt Elon Muskról. A gazdag amerikai vállalkozó egyik nap hol az űrtechnikával, hol az elektromos autóval kapcsolatban jelent be valamit, de szóba jöhet a Földet internettel lefedő műholdas programja is. Néha viszont csak a pillanatot uralja egy-egy Twitter bejegyzésével.

Musk egyik várakozást sem tudta teljesíteni, egyszerűen csak megígérte, hogy a következő néhány évben jelentősen csökkenni fognak az akkumulátorok költségei, és az új technológiák „megfizethető" elektromos autókhoz vezetnek.

A cégvezető a több mint 270 ezer fős online közönség előtt azonban tett egy kissé homályos bejelentést, amely nem nyugtatta meg a befektetőket.

Jelezte, három éven belül képesek lesznek egy olyan 25 ezer dolláros elektromos autót gyártani, amely felveszi a versenyt a benzines autókkal. Ráadásul ez a modell megkapná a Tesla autopilot rendszerét is, tehát lényegében önvezető lenne.

Ezzel együtt Musk jelezte, a terveik szerint idővel a Tesla képes lesz akár évi 20 millió autót is legyártani. Összevetésképpen, a teljes globális autóipar idén nagyjából 80 millió darab autót gyárthat.

Nem véletlen, hogy a CNBC is külön kiemelte, Musk rendre túlzottan optimista célokat fogalmaz meg. Ez azonban most nem nyűgözte le a befektetőket. Mi több, az estének már vállalatokra továbbgyűrűző hatásai is voltak. Musk ugyanis közölte, a költségcsökkentések érdekébe azt tervezik, hogy újrahasznosítják az akkumulátor cellákat a nevadai „gigagyárban", miközben a kobalt felhasználását idővel szinte nullára vágnál. A kobalt az akkumulátor-gyártás egyik legdrágább nyersanyaga, miközben az autók egészének legdrágább eleme maga az akkumulátor.

Musk azonban úgy tervez, hogy hamarosan saját maguk gyártják majd a nagy teljesítményű akkumulátor cellákat, melyek nemcsak az autók teljesítményét, de a kobalthasználatot is visszafogják.

A Tesla részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A Tesla vezetése azzal számol, hogy a következő években olyan lendületesen felpöröghet az akkumulátorgyártás, hogy az 85-ször lehet nagyobb, mint a jelenlegi nevadai kapacitás – elérve az évi 3000 gigawattórát. Musk hozzátette, idővel a Tesla láthat el akkumulátorokkal más vállalatokat.

A bejelentésre a Tesla két akkumulátor-beszállítójának (LG Chem, Panasonic) részvényei gyengülni kezdtek.

A Tesla emellett kedden bemutatta az új Model S Plaid nevű szedánját is, amely 320 km/h sebességre is képes lesz. A modellt 2021-ben kezdik el leszállítani. A Plaid kedden már elérhető volt a Tesla weboldalán, 140 000 dolláros áron.

A CNBC-nek nyilatkozó egyik elemző jelezte,

és idő kell ahhoz, hogy kiderüljön, a Tesla mit lesz képes teljesíteni a vállalásaiból. A Cannacord Genuity elemzője, Jed Dorsheimer ezzel együtt is a Tesla részvényeinek tartását javasolja az ügyfeleinek, 442 dolláros célárfolyam mellett. A Tesla árfolyama idén eddig több mint 400 százalékkal emelkedett.