Már negyedszer tett vételi ajánlatot a Xerox a HP-nak

2020.02.11. 11:19

A Xerox megemelt vételi ajánlattal kereste meg a nála jóval nagyobb HP-t, amely korábban már többször kikosarazta.

A Xerox közölte, hogy az eddigi 22 dollárról 24 dollárra emeli a részvényenkénti vételi ajánlatát, amivel mintegy 35 milliárd dollárra árazta be a HP-t.

A kifizetés úgy történne, hogy 18,40 dollárt fizetne részvényenként és minden HP részvényért 0,149 Xerox részvényt adna.

IllusztrációForrás: Xerox

Tavaly november elején a Xerox 33,5 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett, ami egy részvényre lebontva 22 dollárt jelentett. Ebből részvényenként 17 dollárt fizetett volna készpénzben, a fennmaradó részt pedig Xerox-részvényekkel egyenlítette volna ki.

A Xerox november eleji első vételi ajánlatára a HP nemet mondott, szerinte ugyanis a kisebb rivális ajánlata "alulértékeli a céget és nem szolgálja a részvényesek érdekét". Az akkori közlemény szerint az igazgatótanács ugyanakkor nem zárta ki a későbbiekben az egyesülést, és kifejezte készségét a további tárgyalásokra.

A HP visszautasította a Xerox vételi ajánlatát

Az 1939-ban alapított Hewlett-Packard visszautasította a Xerox 33,5 milliárd dolláros vételi ajánlatát. A cég szerint az ügylet alábecsüli a HP üzleti tevékenységét, és az igazgatóság aggodalmát fejezte ki a túlméretezett adósságokkal kapcsolatban, ami a két vállalat egyesülése után keletkezne - összegzi a MarketWatch.

A Xerox ezután már kevéssé barátságosan közelített. A HP igazgatótanácsának megüzente: ha a vállalatvezetés november 25-éig nem fogadja el a felvásárlási javaslatát, akkor közvetlenül a részvényeseket keresi meg, és nekik tesz ajánlatot.

A HP igazgatótanácsa a határidő lejártával azonban közölte, hogy esze ágában sincs elfogadni a vállalatot továbbra is alulértékelő ajánlatot. Jelezte továbbá, fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a Xerox képes-e egyáltalán előteremteni a forrásokat a vételi ajánlatban szereplő, részben készpénzes kifizetéshez.

IllusztrációForrás: AFP/Josh Edelson

A Xerox január 6-án ismét megkereste a HP vezetőségét, amely azonban továbbra is kitartott véleménye mellett, hogy a Xerox alulértékeli a céget, amely ezért még csak nem is foglalkozik a felvásárlási ajánlattal.

Ezután jött a Xerox megemelt ajánlata február 10-én.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK