A csomagolásokon található lejárati idő alapján nem mindig tudjuk, hogy a csomagolt élelmiszer még mindig ehető-e. Az ételek gyakran napokkal, vagy akár hetekkel is tovább eltarthatók, mint a feltüntetett lejárati idejük. A San Franciscó-i IndieBio laboratóriumában ezért olyan csomagolást fejlesztettek ki, amely tájékoztat bennünket arról, hogy a benne tárolt étel fogyasztható-e még – összegzi a Fast Company.

Az amerikaiak az ételek 40 százalékát a lejárati dátum miatt dobják ki.

A kaliforniai biotechnológiai vállalat csapata az elmúlt néhány hónapban új bio-alapú csomagolást fejlesztett ki, amely képes reagálni a környezeti változásokra, és láthatóvá tenni az ételbiztonsági problémákat, rátádul még komposztálható anyagból is készül.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Beépítettünk érzékelő mechanizmusokat az alapanyagunkba, amelyek képesek jelezni az ételromlást, vagy akár a hőmérsékletben bekövetkezett változásokat is" – nyilatkozta Viirj Kan, a Primitives startup vezérigazgatója.

Papíralapú tubusokba csomagolja ezentúl a krémeit a L'Oréal

A L'Oréal és az Albéa fejlesztése átütő innovációt hozhat a kozmetikai ipar számára. A két vállalat megalkotta az első papíralapú kozmetikai tubust, amelyben majdnem teljes egészében bioalapú és tanúsított, papír-szerű anyagot használnak a műanyag helyett. A kozmetikai csomagolások megújítása a L'Oréal azon fenntarthatósági törekvéseinek része, melyeket a „Sharing Beauty With All" fenntarthatósági programban is megfogalmaztak.

Kan és cég társalapítója, Noa Machover az MIT hallgatóiként fejlesztették az érzékelési technológiájuk alapját. Az alapanyag olyan megújuló anyagokból készül, mint az alga, amelynek előnye, hogy nagy mennyiségű szén-dioxidot képes kinyerni a levegőből. Ráadásul az új csomagolás hatékonyabban képes blokkolni az oxigént, mint a jelenlegi kőolaj-alapú filmcsomagolás, ezzel segíti, hogy a termék tovább maradjon friss, és még a káros UV-B sugárzásnak is ellenáll.

null

null

A cég jelenleg azt vizsgálja, hogy másféle mezőgazdasági hulladékból is képesek-e előállítani a különleges csomagolást.

A vállalat tervei szerint már idén piacra dobják első terméküket.