Súlyos jogsértésről számol be a Guardian a brit Tescóval kapcsolatban. Eszerint a vállalat több alkalommal is, jogszerűtlen módon akadályozta meg azt, hogy versenytársai boltot nyissanak üzletei közelében.

A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) közzétett jelentése szerint, a Tesco 23 angliai és walesi helyszínen akadályozta meg konkurens boltláncok üzletnyitását, köztük öt alkalommal Londonban.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Michal Fludra

A jelentés szerint a vállalat speciális feltételeket adott meg földterület-, illetve ingatlanértékesítéseihez kapcsolódóan, melyek nyomán lehetővé vált a cég mint korábbi tulajdonos számára, hogy ellenőrzést gyakoroljon a telek hasznosítása felett az értékesítés után. A másik módszerük szerint hosszú távú, évekre szóló, exkluzivitást biztosító ingatlanszerződést kötöttek arra, hogy megakadályozzák adott területen konkurens üzletlánc megjelenését. 

A CMA szerint 23 esetben igazolható, hogy a Tesco különböző záradékokkal és különmegállapodásokkal, versenykorlátozó magatartást tanúsított. 

A hatóság először 2018-ban kezdett foglalkozni az üggyel, amikor kiderült, hogy a Tesco elérte azt bizonyos ingatlanok tulajdonosainál, hogy azt ne adják el vagy bérbe más bolthálózatok számára.

A Tesco ugyanakkor azt állíja, hogy nem alkalmaztak korlátozó megállapodásokat ingatlanügyleteik kapcsán. Nyilatkozatukban azt írták azonban, 2010 és 2015 között lehettek olyan "adminisztratív tévedések, amelyek a belső folyamatokat nem pontosan vezették le."

A cég azt is közölte, mindenben együttműködnek a CMA-val, hogy áttekintsék a kifogásolt megállapodásokat. Kiemelték: 23 egyedi esetről van szó, miközben az elmúlt évtizedben 5300 föld-, illetve ingatlanügyletet bonyolítottak le.