A Xinhuanet beszámolója szerint kína 2022-ig saját űrállomást állít Föld körüli pályára. Az összeszereléshez 10 küldetésre lesz szükség, ezt követően várhatóan a legfejlettebb technológiákkal ellátott űrállomás jön létre.

Először idén áprilisban lövik fel a Long March-5B típusú rakétát, ez szállítja majd az épülő űrállomás első alkatrészeit, így áprilisban már meg is kezdődhet az űrállomás összeszerelése. A fellövéshez használt rakéta egy prototípus, a Long March-5 egy továbbfejlesztett változata és arra használják majd, hogy az űrállomásra szállítson különböző rakományokat.

Kezdetekben még legénység nélkül próbálják meg eljuttatni a felszerelést a megfelelő helyre, azonban később majd élesben is kipróbálják az új technológiát.

Ha a teszt sikeres lesz, akkor a Long March-5B fogja felvinni Kína első Marsra szánt úrszondáját, a Chang'e-5-öt az év vége felé. Érdekesség, hogy az állomást a tervek szerint az űrben szerelik majd össze, ehhez pedig az elkövetkező három évben 10 küldetés indul.

illusztrációForrás: AFP/Blue Origin/Thom Baur

Az űrállomásnak T alakja lesz, a központi modul 16,6 méter hosszú és 4,2 méter átmérőjű lesz és összesen 22,5 tonnát fog nyomni. Ezen belül szerelik össze a működéshez szükséges legfontosab alkotóelemeket.