Koronavírus: globális hiány lehet óvszerekből

violet condom Adolescence Latex Pocket Jeans Healthy Lifestyle Control Risk Red Lifestyles Condom Contraceptive violet condom packed in jeans pocket
violet condom packed in jeans pocket
Vágólapra másolva!
Globális ellátási zavarokra, óvszerhiányra figyelmeztet a világ legnagyobb kotongyártója, a malajziai Karex, számol be arról a Reuters. A világon minden ötödik óvszer a vállalat gyáraiban készül, amelyekben viszont szüneteltetni kénytelenek a termelést a koronavírus-járvány miatt.
Vágólapra másolva!

A cég három malajziai óvszergyárában több mint egy hete áll a termelés, a cégtől a már legyártott szállítmányok sem indulnak útnak, mivel kormányzati döntés nyomán, fel kellett függeszteni a munkát a Covid-19 vírus terjedése miatt. A Karex olyan ismert márkáknak gyárt, mint például a Durex. A malajziai gyárakban készülő termékeket a kereskedelmi forgalmazás mellett, a brit egészségügyi szolgálat (NHS) és az ENSZ által indított egyes programokban is használják.

Az eddigi kiesés mintegy 100 millió darab óvszert jelent.

A vállalat vezérigazgatója azt mondta, ez különösen az afrikai kontinens ellátása kapcsán adhat okot az aggodalomra.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Perytskyy/Perytskyy

A termelés leállása miatt, az áruhiány akár több hónapig is eltarthat, és a világ fejlődő régióiban futó humanitárius programokat ez különösen érzékenyen érinti.

A Karex a hét utolsó munkanapján külön hatósági engedélyt kapott arra, hogy folytassa a termelést, de csak munkaerejének 50 százalékának engedélyezték, hogy felvegye a munkát. Mindez a cég vezetője szerint,

komoly ellátási zavarokhoz vezethet, mert a leállított gyártási tevékenység újraindítása is időbe telik.

A Reuters megkereste a Durexet is, ahol érdeklődésükre elmondták, egyelőre nem tapasztaltak ellátási hiányt, a vásárlói kereslet ugyanakkor megvan a termékekre.

Malajzia egyébként a délkelet-ázsiai országok közül a koronavírussal leginkább érintett állam. Idáig 2161 koronavírus-fertőzést és 26 halálesetet jelentettek. A központilag elrendelt korlátozások legalább április 14-ig maradnak érvényben.