A korábbiakhoz képest mintegy 40 százalékkal csökkent az Északi-tenger olaj- és gázplatformjain az ott dolgozók száma. Az olaj keresletének drasztikus visszaesése miatt a tornyok egy része csökkentett kapacitással üzemel, a kitermelő vállalatok pedig az év hátralévő részére is további költségcsökkentéssel készülnek a krízis miatt.

Iparági adatok szerint, az Északi-tengeren épült olaj- és gázkitermelő létesítményeken normál körülmények között összesen 11.500 munkavállaló dolgozik. Számuk most két hét leforgása alatt mintegy 4000 fővel, 40 százalékkal megcsappant: egy részüket azért küldték haza munkáltatóik, hogy ezzel is csökkentsék a koronavírus terjedésének esélyét, de többségüknek egyúttal munkaviszonyát is megszüntették, írja a Guardian.

Az Északi-tenger egyik olajfúró tornyaForrás: AFP/Oyving Hagen

Mindennek hátterében az olajpiac beszakadása áll: a koronavírus-járvány miatt ugyanis oly mértékben visszaesett az olajipari termékek kereslete, hogy a készletek ezzel egyidejű felhalmozása a történelmi mélypont felé taszítja a kőlaj hordónkénti árát.

A lassan túlcsorduló tárolók mellett pedig a cégek kénytelenek nemcsak termelésüket, hanem kiadásaikat is jelentősen visszafogni, ideértve a személyi ráfordításokat is. Erről részletesen az alábbi cikkében írt az Origo:

Már nincs hol tárolni az olajat, az ár a hordónkénti 10 dollárhoz közelít

Egyelőre nincs jele annak, hogy megállna az olajár zuhanása. Az energiahordozó hordónkénti ára jelenleg történelmi mélységben, 20 dollár körül mozog, de úgy tűnik, ez még mindig nem a mélypont. Az Oilprice elemzésében azt írja, az ipar legnagyobb szereplői már a 10 dolláros (kb. 3300 forint) árra is elkezdhetnek berendezkedni.

A Rystad Energy becslései szerint, 2020-ban akár több mint egymillió olyan munkavállaló is elvesztheti állását, akik az olajkitermelés frontvonalában, szárazföldi olajmezőkön vagy a tengeri fúrótornyokon dolgoznak. Az elemzők úgy számolnak, az olajipari vállalatok munkaerejük 8 százalékát a járvány kitörése miatt, 13 százalékát pedig az olajárak globális összeomlása miatt veszítik el.