Elmenekültek Indiából a külföldi befektetők

Koronavírus, vírus, maszk, India
Devotees, wearing facemasks amid concerns over the spread of the COVID-19 novel coronavirus, arrive to pray at the Golden Temple in Amritsar on March 13, 2020. (Photo by Narinder NANU / AFP)
Vágólapra másolva!
Márciusban a külföldi befektetők közel 14 milliárd dollárt vontak ki az indiai piacokról, miközben az ázsiai ország tőzsdéje a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekkel küzd – írja az Asia Times.
Vágólapra másolva!

Márciusban a külföldi befektetők több mint ezermilliárd rúpiát, azaz 13,3 milliárd dollárt vontak ki a piacokról, miután az indiai kormány teljes zárlatot jelentett be a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Illusztráció Forrás: AFP/Narinder Nanu

A letétkezelők adatai szerint március 2 és 27 között a külföldi befektetők 7,9 milliárd dollárt vontak ki a részvényekből és 7 milliárd dollárt az adósságszegmensből. Ez volt a legnagyobb pénzkivonás, amit külföldi beruházók hajtottak végre, mióta az indiai Értékpapír- és Letétkezelő összesíti az adatokat.

Az elmúlt fél évben a külföldi befektetők voltak a legjelentősebb nettó vásárlók az indiai pénzpiacokon.

Narendra Modi miniszterelnök március 24-én három hetes zárlatot jelentette be az ország egész területére, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. Ez azonban komoly csapást jelent az ország gazdaságára, mivel sok kereskedő és vállalkozó már korábban leállt, és most további lassulás jöhet az indiai gazdaságban.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Dzsaipal Szingh

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Kristalina Georgieva nemrégiben arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány súlyosan érintette a globális gazdaságot, ezért kéri az egyes országokat, hogy pénzügyi segítséggel igyekezzenek megállítani az esetleges visszaesést.

Az IMF vezérigazgatója hozzátette, hogy becslések szerint a feltörekvő piacok teljes pénzügyi igénye - ezen a területen - meghaladja a 2 ezermilliárd dollárt.

Piaci szakértők szerint a külföldi befektetők most biztonságosabb lehetőségeket keresnek, mint például az arany, szemben a feltörekvő piacok fix kamatozású értékpapírjaival.

Ugyanakkor az elemzők arra számítanak, hogy a befektetők ismét megjelennek, amint Indiában csökkenésnek indul a koronavírus-esetek száma.

Illusztráció Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

A Moody's 2020-as indiai gazdaságára vonatkozó előrejelzése szerint

a növekedés 5,3 százalékról 2,5 százalékra fog csökkeni,

a hitelminősítő arra számít, hogy a jelenlegi leállás a legtöbb ágazatban visszafogja a gazdasági növekedést.