Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve készül Magyarországon

ORBÁN Viktor;
Budapest, 2020. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nagyszabású gazdaságvédelmi terv elindításáról beszélt a héten Orbán Viktor miniszterelnök a kormány és a gazdasági kamarák videokonferenciáján. Mint mondta, ezt a vasárnapi kormányülésen véglegesítik és a jövő hét elején ismertetik a részleteit. Szombaton Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter részleteket közölt a kormányzati gazdaságélénkítő tervekről. Eszerint a kormány elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét. A gazdaság támogatását célzó lépéseket jelentett be a héten az MNB is. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani

A válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség - jelentette ki a miniszterelnök a hét elején a kormány és a gazdasági kamarák videókonferenciáján. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a jövő évre olyan lecsupaszított költségvetést kell készíteni, amely minél nagyobb mozgásteret biztosít a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására. A kormányfő leszögezte, minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani, célul kitűzve a növekedést, a munkahelyteremtést, valamint a munkahelyek megőrzést.

Orbán Viktor miniszterelnök: a kormány a jövő hét elején mutatja be gazdaságélénkítési akciótervét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök pénteken pedig azt jelentette be, hogy járványügyi alapot állít fel a kormány, és minden egészségügyi dolgozó bruttó 500 ezer forintnyi pluszjuttatást kap év végéig.

A kormány egy járvány elleni védekezési alapot, illetve a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapot hoz létre

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón jelentette be, hogy a kormány elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a bank-pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a járvány elleni védekezési alapba befizetett párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak, míg a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része idén 34 milliárd forint lesz.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a kormányzati gazdaságélénkítő tervekről beszélt Forrás: MTI/Soós Lajos

A gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban pedig 1345 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ennek egyik része a központi intézményektől beszedett megtakarítás, azaz a minisztériumoktól elvont források, amelyek 922 milliárdot tesznek ki, illetve a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevétele is teljes egészében idekerül, ami 423 milliárd forintot jelent.

A miniszter megerősítette, hogy a védőnők és egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos novemberi béremelését biztosítani fogják a pénteken bejelentett, minden egészségügyi dolgozónak járó bruttó 500 ezer forintos - várhatóan nyár eleji, június-júliusi - juttatás mellett.

Kompenzálják a kórházak járvány miatt kieső bevételeit

Új finanszírozási szabályok lépnek életbe az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása miatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt a kórházak jelentős bevételtől estek el.

Ezért az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd. A cél az, hogy az egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzet ideje alatt is biztonsággal működhessenek.

KSH: 9 százalékkal nőttek a keresetek januárban

Januárban a nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset 375 ezer 200 forint volt, 9,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 385 ezer 300 forint volt, 8,8 százalékkal nőtt - jelentette a KSH. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 249.500, a kedvezményeket is figyelembe véve 256.900 forintot ért el, 9,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

KSH: Nagyot nőtt februárban a kiskereskedelem forgalma

Februárban a nyers adat szerint 10,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - jelentette a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7 százalékkal, az iparcikkek döntő részét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Februárban már éreztette hatását a koronavírus a kiskereskedelem forgalmán (illusztráció) Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kétszámjegyű növekedés a korábbi években tartósan 5-7 százalék körül alakuló havi mutatóhoz képest kiugró eredményt jelent. Elemzők szerint a március is hasonlóan erős hónap lehet a boltokban, az első negyedévben magas forgalomról szól majd a statisztika. Ám az év egészét tekintve az elemzők többsége óvatos a prognózisával.

Négyhavi járulékot nem kell befizetni több tízezer vállalkozásnak

A globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetnek leginkább kitett szektorok azonnali segítséget kaptak a kormánytól a magyar gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében; a szakmunkás minimálbért kereső munkavállalók után mintegy 71 ezer forintról mond le havonta az államkassza, csak azért, hogy az érintett vállalkozások megőrizhessék dolgozóik állását - nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára.

Népszerűek a családokat segítő támogatási formák

A fiatalokat és családokat segítő akcióterv egyéves bevezetése óta 170 ezren igényelték a hét támogatási lehetőség valamelyikét. A babaváró támogatást eddig mintegy 80 ezren, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását csaknem 26 ezren, a jelzáloghitel elengedését több mint tízezren, a kibővített csokot pedig 8,5 ezren igényelték - jelezte értékelésében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Két százalékos volt az államháztartás GDP-arányos hiánya tavaly

A kormányzati szektor hiánya 958 milliárd forint, a GDP 2 százaléka volt 2019-ben. Az egyenleg 2018-hoz viszonyítva GDP-arányosan 0,1 százalékponttal lett kedvezőbb - jelentette a KSH. A bevételek 1594 milliárd forinttal, 8,4 százalékkal nőttek. Mindez azt jelenti, hogy a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásnak köszönhetően Magyarország államadósságának bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2019-ben mintegy 4 százalékponttal, 70,2 százalékról 66,3 százalékára csökkent.

Tavaly 2 százalék volt az államháztartás GDP-arányos hiánya Forrás: MTI/Jászai Csaba

Könnyítéseket vezet be a Magyar Posta a nyugdíjasok számára

Egyszerűsített meghatalmazással és ingyenes ismételt kézbesítéssel könnyíti a nyugdíjasok számára az utalványok kifizetését áprilistól a Magyar Posta. A társaság döntött arról is, hogy a posták - minimális kivételtől eltekintve - legfeljebb 18 óráig lesznek nyitva hétköznapokon. A Magyar Posta további intézkedéseiről itt olvashat.

Az MNB lépéseket jelentett be a gazdaság élénkítése érdekében

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a rendkívüli körülményekre tekintettel a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézetekre vonatkozó tőkepufferek 2020. július 1-jétől való feloldásáról döntött. Ennek alapján a nyolc, rendszerszinten meghatározó pénzintézet jelentős forrásokat csoportosíthat át a hitelezésbe. Az MNB közlése szerint, akár 4500 milliárd forint is bekerülhet így a gazdaságba hitel formájában.

A Magyar Nemzeti Bank székházáról készül felvétel Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jegybank másik, élénkítést célzó intézkedése értelmében, egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött, az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést.

Bővíthetik a SZÉP kártya beváltási körét

A Széchenyi-pihenőkártya felhasználásának kibővítését javasolják az élelmiszerboltokban a kiskereskedelmi ágazat képviselői a kormánynak, az iparkamarával közös javaslataikon túl további elképzeléseket is megfogalmaztak a jövő héten bemutatkozó gazdaságvédelmi akciótervhez. Az utólagosan benyújtott indítvány azt javasolja, hogy amíg szunnyadó állapotban van a belföldi utazási terület, a turizmusban forgó Szép-kártya beváltási körének bővítése több ezer család számára jelentene több milliárd forintnyi azonnali segítséget a mindennapokban.

Kézfertőtlenítőket gyárt a Mol

Az egészségügyi intézményekben és a boltok többségében is hiánycikké váltak a fertőtlenítőszerek a járványhelyzet miatt Magyarországon és a világpiacon egyaránt. A magyar olajipari óriás Mol ezért rohamtempóban váltott kézfertőtlenítő szerek gyártására. Amint az első szállítmányok megérkeztek a kórházakba és a Mol telephelyeire, és biztosított lesz ezeknek az intézményeknek a folyamatos ellátása, akkor az olajcég a Mol Hygi névre keresztelt termékkel belép a kiskereskedelmi piacra is, várhatóan április közepétől.

A Honvéd kórház előszűrő rendszerénél Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem érdemes találgatni a visszaesés mértékéről

Szajlai Csaba gazdasági elemző, a Figyelő főszerkesztő-helyettese szerint nem érdemes jósolni vagy találgatni még a gazdasági visszaesés mértékét illetően. Hiszen senki nem tudja biztosan, hogy meddig tart a járványügyi veszélyhelyzet, és mikor tér vissza az élet a megszokott kerékvágásába. Emlékeztetett arra, hogy eddig 11 gazdaságvédelmi intézkedés bevezetéséről döntött a kormány. Úgy látja, hogy jó okunk van a bizakodásra, hiszen a Magyar Nemzeti Bank likviditást pumpál a gazdaságba, és az államnak pedig vannak eszközei arra, hogy segítse a gazdaságot. A beszélgetésben elhangzottak ide kattintva olvashatók el.

Ébredezik a kínai gazdaság

Fontos gazdasági adatok érkeztek Kínából, ahol a vállalatok többsége újraindult a koronavírus-járványt követően. A pekingi ipari és informatikai minisztérium hét eleji közlése szerint Kínában a múlt héten szombatig a koronavírus-járvány miatt korábban leállt nagy iparvállalatok 98,6 százaléka újraindította a termelést.

Elérte a történelmi mélypontot az olaj ára

A koronavírus-járvány következményei, illetve a nem enyhülő olajárháború Szaúd-Arábia és Oroszország között folyamatos negatív hatást gyakorol a nyersanyagra. A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj ára a héten elérte a hordónkénti 23,03 dolláros árfolyamot, ami 2002. november 15-e óta nem látott mélypont volt. Az amerikai WTI pedig rövid időre lecsúszott a hordónkénti 20 dolláros szint alá is, ami szintén 17 éves mélypont.

Illusztráció Forrás: AFP/David Mcnew

Csökkentek az élelmiszerek világkereskedelmi árai

Olcsóbbak lettek az élelmiszerek a nemzetközi kereskedelemben a COVID-19 világjárvány okozta keresletcsökkenés és az olajár-zuhanás miatt. De közrejátszott ebben az egészségügyi helyzet miatt hozott korlátozó intézkedések esetleges negatív gazdasági hatásától való félelem is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO szerint élelmiszer bőséggel áll a világ rendelkezésére, ellátási hiány legfeljebb csak lokális zavarokból alakulhat ki és csak átmenetileg.

Tovább zuhant a benzin ára

Április 1-től a benzin litere 8 forinttal lett olcsóbb, míg a gázolaj ára nem változott. A hét közepétől így újabb történelmi mélységbe kerül annak átlagára: 290 forintra.