Ebben az országban a Lidl nagyon furcsát tett a nyitvatartással

Lidl
A logo is pictured on a sign outside a Lidl supermarket store in London on September 26, 2016. - Aldi UK announced on Monday that it will invest Ł300 million ($389 million, 346 million euros) to revamp its stores over the next three years. Aldi and its German rival Lidl have boomed in Britain, grabbing market share from traditional supermarkets Asda, Morrison, Sainsbury's and Tesco, as customers tightened their belts to save cash. (Photo by Daniel Leal-Olivas / AFP)
Vágólapra másolva!
Lengyelországban a portugál tulajdonban lévő Biedronka, az ottani legnagyobb áruházlánc, és a Lidl Polska üzletei egy részében áttér a 24 órás nyitva tartásra. A magyar boltláncok többsége rövidített, de vannak kivételek. Körkép a magyarországi helyzetről.
Vágólapra másolva!

A boltláncok Európa-szerte és Magyarországon is több lépést tettek a járványhelyzet miatt, többek között módosították a nyitvatartási idejüket.

Az egyik jellemző megoldás a nyitvatartási idő lerövidítése, ennek a hátránya, hogy egy-egy órára átlagosan több vásárló juthat.

Ugyanakkor az egyik előnye, hogy a dolgozóknak több pihenés jut - írja a Napi.hu.

Vannak azonban boltláncok, amelyek nem változtattak vagy csak minimálisan rövidítették le a korábbi nyitvatartási időt, ebben az esetben a vásárlók eloszlása kedvezőbb lehet, egyszerre kevesebben lehetnek a boltban. Igaz, így az eladóknak többet kell dolgoznia.

Ne legyen sor a bolt előtt

A lap idézi a lengyel példát, ahol viszont nem a rövidítés, hanem a nyitvatartási idő meghosszabbítása mellett döntött két boltlánc. A Rzeczpospolita azt írta, hogy a Biedronka, Lengyelország legnagyobb, portugál tulajdonban lévő kereskedelmi hálózata és a Lidl a megváltozott körülményekre tekintettel meghosszabbítja nyitvatartását.

Vásárlók a Tesco egyik áruházában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Biedronka üzletei április 2-től a korábbinál hosszabban, reggel 6-tól 24 óráig tartanak nyitva. Azért teszik ezt, hogy egyszerre kevesebb vásárló tartózkodjon a boltokban. Enélkül csak úgy lehetnének kevesebben bent, hogy az üzletek előtt hosszú sorok alakulnának ki. Az áruházlánc közleménye szerint így akarnak a járvány ellen küzdeni:

a meghosszabbított nyitvatartás nagyobb esélyt ad a vásárlásra ott, ahol a boltokba csak meghatározott számú vásárló mehet be.

Mindez az eladóknak és a vevőknek nagyobb komfortot és biztonságot nyújt. Az ünnepekre való tekintettel április 7. és 10. között a Biedronka boltjai 24 órán át lesznek nyitva.

A Lidl Polska hasonló döntésről számolt be: a nagyvárosokban - Varsóban, Krakkóban, Lódzban, Wroclawban, Gdanskban, Gdyniában vagy Poznanban - üzleteik fele 24 órán át tart nyitva. Így a lehető legtöbb vásárlónak akarják biztosítani a biztonságos vásárlás lehetőségét.

Magyarországon inkább rövidítettek

Miközben Írországban például a Tesco és a Lidl jelölt ki az időseknek vásárlási időszakot, Magyarországon a kijárási korlátozásokról szóló jogszabály ezt kötelezően előírta: 9-től 12 óráig kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak. Ezt valamennyi üzlet és boltlánc köteles betartani.

A magyar boltláncok emellett átírták a korábbi menetrendet.

Az Aldinál egységes nyitvatartási rend van érvényben Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A magyar Aldi egységesen 7-től 18 óráig tartja nyitva az egységeit. A Tesco szintén rövidített, elsősorban a késő esti kevésbé forgalmas időszakokat érinti a lépés. Áprilistól az eddig éjjel-nappal üzemelő hipermarketek egységesen 6 és 22 óra között vannak nyitva. Az Expressz üzletek eddig 6-tól 22 óráig működtek, a jellemzően lakóházak között lévő kisebb üzletek a következő hónaptól két órával hamarabb, vagyis 20 órakor zárnak. (A nyitvatartásról itt lehet tájékozódni.)

A Spar is átírta a korábbi forgatókönyvet. A Spar- és az Interspar-üzletek átlagosan hétközben - hétfőtől péntekig - jellemzően reggel fél 7-től este 7-ig tartanak nyitva, szombaton és vasárnap áruházanként eltérő idősávban érhetőek el. (A Sparok aktuális nyitvatartási rendjéről a cég honlapján lehet tájékozódni, áruházankénti bontásban.)

Az Auchan nem változtatott

Az Auchan nem rövidített a nyitvatartási időkön. A korábbiaknak megfelelően hétfőtől szombatig reggelente 6-kor vagy 7-kor nyitnak és este 9-kor vagy 10-kor zárnak a boltlánc áruházai. (A konkrét Auchan-üzletek nyitvatartási idejét itt lehet megnézni.)

Az Auchan változatlanul hagyta a korábbi nyitvatartási időt áruházaiban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Lidl is csak annyit tett, hogy több este 10-kor bezáró üzletében este 9-re módosította a zárást. Egyébként a Lidl-boltok jellemzüen 7-kor nyitnak, vannak, amelyek kicsit korábban. (A Lidl-boltok nyitvatartási idejét itt lehet megtalálni.)

A legtöbb Penny Market szintén majdnem egész nap nyitva van: reggelente 6-kor és 7-kor nyitnak és bolttól függően este 8 és 9 között zárnak. Az éjszakát leszámítva majdnem egész nap nyitva vannak a Metro-áruházak is, hétfőtől szombatig reggel 6-tól este fél 10-ig lehet ezekben vásárolni.

Az országszerte több ezer kisebb, nagyobb üzlettel együttműködő magyar boltláncok - a CBA, a Coop és a Reál - egységeiben nincs teljesen egységes nyitvatartási rend. (A CBA-k menetrendjéről itt, a Coop-boltokéről itt, a Reálokéról pedig itt lehet tájékozódni.)