Argentína átütemezi kötvénykifizetéseit, hogy fizetőképes maradhasson

Alberto Fernandez
Argentina's presidential candidate for the Frente de Todos party Alberto Fernandez addresses supporters after being elected as new president at the party's headquarters in Buenos Aires on October 27, 2019. - Peronist candidate Alberto Fernandez won Argentina's presidential election in the first round, official results showed, bringing to an end the crisis-plagued rule of market-friendly incumbent Mauricio Macri. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)
Vágólapra másolva!
Argentína azt tervezi, elhalasztja a helyi jog szerint kibocsátott, akár 10 milliárd dolláros államadósságának kifizetéseit az év végéig - jelentette be a kormány, hogy a nemzetközi jog szerinti fizetőképességét megőrizze.
Vágólapra másolva!

A rendelet nem érinti a nemzetközi jog szerint kibocsátott, kevesebb, mint 70 milliárd dolláros devizatartozást, amelynek átütemezéséről Argentína jelenleg tárgyalásokat folytat a hitelezőkkel.

Az ország kormánya korábban kijelentette, hogy 83 milliárd dolláros devizatartozás átütemezésére törekszik mind a nemzetközi, mind a helyi jog szerint kibocsátott kötvények esetében.

A helyi jog szerinti adósság késedelmes kifizetése szabad mozgásteret biztosítana az országnak, hogy a nemzetközi kötelezettségeit továbbra is fizetni tudja. Mivel a kötvényeket a helyi törvények alapján bocsátották ki, így minden olyan hitelezőnek, aki jogi lépéseket kíván tenni, az argentin bíróságokon kell ezt kezdeményeznie.

Alberto Fernandez, Argentína elnöke többször jelezte már, hogy országa nem tudja tartani az eredeti államadósság törlesztési tervet Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Alberto Fernandez elnök és Martin Guzman gazdasági miniszter többször kijelentette már, hogy

Argentína nem tudja fizetni államadósságait, mivel gazdaságát az elmúlt két évben recesszió sújtotta.

Az ország fő hitelezőjének számító Nemzetközi Valutaalap támogatja a kormány álláspontját, mondván, hogy az államadósság fenntarthatatlan.

Guzman várhatóan hamarosan javaslatot fog benyújtani a magánhitelezőknek

az ország külföldi jog szerinti kötvényeinek átütemezésére,

ezt a folyamatot azonban késlelteti a koronavírus miatt országszerte bevezetett korlátozás.

Forrás: Reuters.com