Argentína azt tervezi, elhalasztja a helyi jog szerint kibocsátott, akár 10 milliárd dolláros államadósságának kifizetéseit az év végéig - jelentette be a kormány, hogy a nemzetközi jog szerinti fizetőképességét megőrizze.

A rendelet nem érinti a nemzetközi jog szerint kibocsátott, kevesebb, mint 70 milliárd dolláros devizatartozást, amelynek átütemezéséről Argentína jelenleg tárgyalásokat folytat a hitelezőkkel.

Az ország kormánya korábban kijelentette, hogy 83 milliárd dolláros devizatartozás átütemezésére törekszik mind a nemzetközi, mind a helyi jog szerint kibocsátott kötvények esetében.

A helyi jog szerinti adósság késedelmes kifizetése szabad mozgásteret biztosítana az országnak, hogy a nemzetközi kötelezettségeit továbbra is fizetni tudja. Mivel a kötvényeket a helyi törvények alapján bocsátották ki, így minden olyan hitelezőnek, aki jogi lépéseket kíván tenni, az argentin bíróságokon kell ezt kezdeményeznie.

Alberto Fernandez, Argentína elnöke többször jelezte már, hogy országa nem tudja tartani az eredeti államadósság törlesztési tervetForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Alberto Fernandez elnök és Martin Guzman gazdasági miniszter többször kijelentette már, hogy Argentína nem tudja fizetni államadósságait, mivel gazdaságát az elmúlt két évben recesszió sújtotta.

Az ország fő hitelezőjének számító Nemzetközi Valutaalap támogatja a kormány álláspontját, mondván, hogy az államadósság fenntarthatatlan.

Guzman várhatóan hamarosan javaslatot fog benyújtani a magánhitelezőknek az ország külföldi jog szerinti kötvényeinek átütemezésére, ezt a folyamatot azonban késlelteti a koronavírus miatt országszerte bevezetett korlátozás.

Forrás: Reuters.com