Matolcsy György: Készüljünk az évtized pénzügyi innovációira!

2020.05.04. 13:47

Matolcsy György szerint évtizedünk az eddigi pénzügyi innovációk forradalmi felgyorsítását hozhatja. A jegybank elnöke a növekedés.hu portálon megjelent legfrissebb írásában arra keresi a választ, milyen fordulatokra érdemes készülnünk.

Matolcsy György azt prognosztizálja, hogy a négy nagy régió - Amerika, Európa, Ázsia és India - saját digitális világpénzeket hoz létre.

Az olajdollár helyére több, párhuzamos világpénz lép, az államok újratárgyalják a pénzteremtés feltételeit a pénzügyi rendszer szereplőivel. Az államok a központi bankokon keresztül még erősebben jelen lesznek a magán pénzügyi rendszerben a digitális jegybanki pénzek, az új szabályozás és az új pénzteremtés révén az MNB elnöke szerint.

Matolcsy György azt várja, hogy a vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szuper gyors, biztonságos és általános lesz a pénzhez való hozzáférés. A jegybankok közvetlenül is részt vesznek a gazdaság finanszírozásában. Ezután kiemeli, hogy az alapjövedelem helyett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére.

Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitelkeretet ajánlanak az államok mindenkinek - írta Matolcsy György.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökeForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az országok kettéválnak, az erős versenyképességet választó államok sorozatosan újítanak, a többiek beragadnak és meghódítják őket, mint a gyarmatosítások korában. Hozzáteszi, hogy a pénzügyi innovációk és az új technológiák teljesen összekapcsolódnak, a fúzió olyan gyors lesz, mint a hadiipar és a hadviselés területén.A század három nagy kihívására - geopolitika, technológia és pénz - az ad jó választ, aki mind a háromra jól válaszol. Aki a pénzügyi forradalomból kimarad, az a másik kettőt is elveszíti - összegzi gondolatait a jegybank elnöke, aki szokása szerint idézettel zárja írását:
Bár tiltakozunk ellene, de talán mégis lehet abban valami, hogy az egész világot a pénz mozgatja (Kabaré - 1968).