A hosszú hétvégét követően eséssel indítottak a nemzetközi tőzsdék, hét közben azonban fordult a hangulat a pénzpiacokon, és elsősorban az amerikai börzék komolyabb emelkedést tudtak felmutatni. A Fed ugyanis optimista forgatókönyvet vázolt fel az amerikai gazdaság kilátásait illetően, illetve szakértők abban bíznak, hogy az USA munkaerőpiacán is pozitív fordulat jöhet.

Európában jelentős zuhanással kezdték a hosszú hétvége után a kereskedést az indexek, az újabb amerikai-kínai pengeváltás rontotta a hangulatot, emellett a JP Morgan is semlegesre módosította az európai részvényekre tett ajánlását a korábbi felülsúlyozásról, mivel szerintük az európai döntéshozók és a jegybank nem kezeli megfelelően és kellő hatékonysággal a kialakult makrogazdasági egyensúlytalanságot.

Az amerikai indexek kisebb emelkedéssel zártak hétfőn a tech- és internet-cégek jó teljesítményének köszönhetően, illetve az olajár is segített, ami képes volt ellensúlyozni a negatív politikai hangulatot. További piacmozgató tényező, hogy a vállalatok is sorra teszik közzé negyedéves gyorsjelentéseiket, Warren Buffett Berkshire holdingja például 50 milliárd dolláros veszteséget jelentett az első negyedévre, és így az esésével nehezéket jelentett az S&P számára.

Optimista nyilatkozat a Fedtől

Emelkedtek az európai indexek kedden, lerázták magukról az európai kötvényvásárlással kapcsolatban jelentkező aggodalmakat, és a korlátozások enyhítési kilátásai is optimizmusra adtak okot. A Wall Streeten szintén emelkedtek az indexek: az emelkedő egészségügyi papírok és az önkéntes kitermelés-csökkentések miatt újabb 20 százalékkal megugró olajárak is segítették a piacot, illetve a Fed azon várakozásának adott hangot, hogy  a második negyedévben ugyan erőteljes visszaesés jöhet az USA gazdaságában, de aztán a második félévben elindulhat a kilábalás.

A Fed pozitívan nyilatkozott az amerikai gazdasági kilátásokrólForrás: Photo12/Gilles Targat/Photo12/Photo12

Mérsékelt csökkenéssel fejezték be a szerdát az európai indexek, az Európai Bizottság pesszimista makrogazdasági előrejelzései aláásták a hangulatot a feloldások miatt gyors helyreállásban reménykedőknél. Amerikában szintén estek a tőzsdék, miután Trump elnök kétségét fejezte ki egy jövőbeni lehetséges amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás kapcsán - a vámemelési fenyegetések után -, illetve az amerikai magánszektor áprilisi munkahelyteremtési adatai is komoly visszaesésről tanúskodtak.

A negatív hírek ellenére az indexek az elmúlt hetekben összességében töretlenül emelkednek a márciusi átmeneti mélypontokhoz képest, ami például az USA-ban regisztrált magas munkanélküliség mellett nehezen érthető. Persze a jegybanki korlátlan beavatkozások minden problémát próbálnak a szőnyeg alá söpörni, és egyelőre sikerrel, emellett az is segít, hogy alapvetően bíznak a befektetők a gyors visszapattanásban a második félévben.

Túljutott a mélyponton az amerikai munkanélküliség?

Emelkedtek az európai indexek csütörtökön, a vártnál erősebb, 3,5 százalékos növekedést mutató áprilisi kínai exportadat optimista feltételezésekre ad okot a globális kereslet kapcsán (annak ellenére, hogy a kínai adatok hitelességét alapvetően sokan megkérdőjelezik időről időre), továbbá egy csokor erős(ebb) gyorsjelentés is támaszt tudott adni a hangulatnak. Tovább emelkedtek az amerikai piacok és az arany is 2 százalékot drágult, miután újabb 3,2 millió amerikai vált ugyan munkanélkülivé a múlt héten, ám a trend folyamatosan csökkenő, ami erősíti azt a szcenáriót, hogy az állások elvesztése átmenetinek bizonyulhat a munkaerőpiacon.

Szépen emelkedtek az amerikai indexek a múlt hétenForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A hetet összességében 2,6 és 6 százalék közötti emelkedéssel fejezték be az amerikai indexek, a német DAX mindössze 0,4 százalékkal nőtt, a londoni FTSE viszont 3 százalékponttal emelkedett, miközben a milánói börze 1,4 százalékkal lejjebb került a múlt héten. A hazai tőzsde vezető indexe 1,1 százalékos visszaeséssel fejezte be a heti kereskedést, legnagyobb esést az OTP produkálta, miután korrekciós szakaszba lépett.

 A devizapiacon a dollár összességében 1,3 százalékot erősödött az euróval szemben a hét folyamán – jelentős volatilitás közepette -, a hazai fizetőeszköz a múlt héten 1 százalékkal értékelődött fel az euróval szemben és 0,6 százalékkal gyengült a dollár ellenében, míg a régiós devizák leginkább oldalazással fejezték be a hetet.