A kínai fiatalok 93 százaléka aktív internetező

China Chinese Internet netizen cyber --FILE--Chinese passengers use messaging app WeChat of Tencent on their smartphones on a metro train in Nanjing city, east China's Jiangsu province, 22 April 2016.

China, with 700 million mobile Internet users, has
Zene, képek, videó - bármi jöhet
Vágólapra másolva!
A 18 év alatti kínaiak olyan aktivitással vannak jelen az online világban, ami a korábbi generációk életében elképzelhetetlen volt. Egy friss kutatásból az látszik, hogy az országban a 18 év alattiak 93 százaléka aktív internethasználó.
Vágólapra másolva!

Kínában a 18 év alattiak 93,1 százaléka (nagyjából 175 millió ember) használja aktívan az internetet – derül ki egy friss állami kutatásból. Ráadásul egyre kisebb a szakadék a városi és a vidéki népesség között, amely korábban meghatározó volt.

A számok alapján a városi fiatalok körében 93,9 százalékos volt az aktív internetezők aránya, ami mindössze 3,6 százalékkal haladta meg a vidéki társaik körében mért arányt.

Ez a rés 2018-ban még 5,4 százalékos volt.

Ráadásul a kínai fiatal internetezők szinte 100 százaléka okostelefonról (is) használja az internetet. Összevetésképpen, egy 2018-as kutatás szerint az amerikai tinédzserek körében az okostelefonok használata 95 százalékos volt.

A kínai internetező fiatalok szinte 100 százaléka használ okostelefont Forrás: AFP/Liu zhuoqun - Imaginechina

Mindez különösen érdekes Kínában, ahol az iskolák 81,9 százalékában tilos mobiltelefont használni. Ennek ellenére a 18 év alatti lakosság körében 74 százaléknak volt olyan saját készüléke, amely rendelkezik interneteléréssel. A felmérés arra is rámutatott, hogy a fiatalok 89,6 százaléka használja oktatási célokra az internetet. Ez a járvány kapcsán felértékelődhet, mivel igencsak megkönnyíti az alkalmazkodást az online oktatáshoz.

Emellett 61 százalék használta játékra az internetet, és 46,2 százalék volt azok aránya, akik aktívan töltenek föl videókat olyan platforomokon, mint a TikTok (kínaiul Douyin) vagy a Kuaishou.

A kutatás szerint a megkérdezett fiatalok mindössze 17,3 százaléka mondta, hogy az internethasználat „pszichológiai függőséget" eredményezett nála, ami a 93 százalékos egészhez viszonyítva igen alacsony, de a valós szám nehezen felmérhető, mivel az eredmény a válaszadók szubjektív véleményén alapul.

Noha a kínai szülők jelentős része aggódik a gyerekek online biztonsága miatt, némileg csillapíthatja a félelmeket, hogy a megkérdezett fiatalok 75,3 százalékának van valamilyen rálátása az internetes jogvédelemre, illetve arra, milyen módokon lehet jelezni, ha sérelem éri őket.