A járvány ellenére továbbra is viszonylag stabil a tejpiaci helyzet, de néhány nagykereskedőnél megjelentek a dömpingáras importált UHT-tejek és félkemény sajtok, ezért a Tej Terméktanács elnöksége ajánlást adott ki az etikus piaci magatartásról - írta a Világgazdaság.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak nyilatkozva azt mondta: a szervezet szerint a dömpingár hátterében kifejezetten piacromboló szándék, etikátlan piaci magatartás állhat.  A magyarországi tejtermelési és tejtermék-előállítási körülmények ugyanis nem térnek el olyan mértékben a környékbeli országok és az EU piacán tapasztalhatótól, hogy indokolt lenne ilyen megdöbbentő különbség a tejtermékek árában.

IllusztrációForrás: MTI/Kallos Bea

A terméktanács elnöksége ezért a tejpiaci szereplőkkel folytatott egyeztetés eredményeként ajánlást fogadott el az etikus piaci magatartásról, mégpedig - mint az ügyvezető igazgató kiemelte - tartózkodás és ellenszavazat nélkül.

Forrás: KSH/MTVA Sajtóadatbank/MTI

Az ajánlás szerint etikátlan például az indokolatlan kötbérezés - amikor igazoltan a rendkívüli helyzet az oka a késedelemnek - és az elégséges hazai kínálat megléte esetén olcsó importtejtermékkel történő agresszív áruházi akciózás. Ugyanide tartozik a növényi alapú tejtermékimitátumok megtévesztő kihelyezése, és a máshol felesleggé vált, itthon eladni kívánt dömpingáras termékek értékesítése. Ez utóbbi a terméktanács meghatározása szerint azt jelenti, hogy az adott termék ára azonos időben több mint 5 százalékkal eltér a földrajzi eredete szerinti piaci árától.