Hetven éve nem volt ilyen szakadék a részvények és a kötvények között

2020.05.24. 19:32

Az amerikai részvények az 1940-es évek óta nem voltak ilyen vonzók a kötvényekhez képest – mondják a Bank of America elemzője. A pénzintézetnél ráadásul további emelkedésre számítanak a részvénypiacon.

Több mint 70 éve nem látott szakadék alakult ki az amerikai pénzügyi piacokon. Az S&P 500 részvényindex jelenlegi osztalékhozama ugyanis 2 százalék körül mozog, ami durván háromszorosa a 10 éves lejáratú állampapír hozamának (0,66 százalék) – mondták a Bank of America elemzői a csütörtöki piaci adatok alapján.

A banknál ráadásul úgy számolnak, hogy a két eszköz közti szakadék csak még tovább nő majd a következő 12 hónapban. A történelmi tapasztalatok ugyanis arra utalnak, hogy ha ilyen méretű különbség alakul ki, akkor a rákövetkező időszakban a részvénypiac emelkedése látványosan felülteljesítő a kötvénypiaccal szemben.

Az S&P 500 részvényindex idei teljesítményeForrás: Investing.com

Mint kiemelték, legutóbb 1951-ben volt hasonló (bár a jelenleginél kisebb) méretű a hozamok közti eltérés. Akkor a következő 12 hónapban a részvénypiac 19-szeres növekedést könyvelhetett el a kötvénypiachoz képest.

Ezzel együtt az elemzők hangsúlyozták, hogy az összesített tőkeáramlások arra utalnak, hogy még a jelenlegi helyzetben sem látható látványos tőkemozgás a kötvényektől a részvények felé. Következésképpen, bőven van még mozgástere a részvénypiac erősödésének.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A Bank of America szakértői úgy látják, ahogy az amerikai kamatszintek megint visszacsúsztak a nulla közeli tartományba, újra megnőhet a részvények vonzereje a kötvényekkel szemben. Nem meglepő tehát, hogy a pénzintézetnél úgy számolnak, a következő 12 hónapban az S&P 500 index 14 százalékot is emelkedhet.

Ezzel együtt viszont hangsúlyozták, érdemes kerülni az elbizakodottságot az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban. Ha ugyanis az Egyesült Államokban megjelenne a koronavírus-járvány második hulláma, az teljesen átrendezheti a prognózisokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK