Noha a koronavírus-járvány súlyos negatív hatást gyakorolt az idei turizmusra, egyes szakértők szerint hosszabb távon pozitív következményei is lehetnek az átalakulásoknak, különösen a repülőtereken. A szükséges technológiák ugyanis már rendelkezésre állnak, most viszont várhatóan felpörögnek majd a fejlesztések a járványügyi védekezések miatt.

A szakértői vélemények alapján öt olyan alapvető terület van, ahol mélyreható, és mindenki számára érezhető változásokat hozhatnak a járvány utáni időszak biztonsági előírásai és technológiai fejlesztései – írja a CNBC. Végső soron tehát rövidebb sorokra, érintésmentes megoldásokra, valamint hatékonyabb belső közlekedésre lehet számítani a reptereken.

Érintésmentes utazás

Abban elég széleskörű egyetértés van, hogy az érintésmentes megoldások gyors terjedését lehet várni a világ nagy repterein. A változás egyébként itt is elindult már, de a járvány nagy lendületet adhat az átállásnak.

Az utasok személyazonosságának ellenőrzésekor például könnyedén el lehet hagyni a fizikai okmányok vizsgálatát, amit arcfelismerő technológiák és retinaszkennerek válthatnak fel. Az USA-ban például az első biometrikus terminált 2018-ban helyezték üzembe, a Georgiában található Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőtéren. Egy kutatás szerint pedig az utasok 72 százaléka kimondottan preferálta ezt a megoldást, és mindössze 2 százalék utasította el kategorikusan a technológiát.

Új világ jön a világ repülőterein isForrás: AFP/Fadel Senna

Ezzel együtt már tesztelési és üzembe helyezési szakaszban vannak biometrikus azonosítási rendszerek például Kanada, Japán, Olaszország, Spanyolország vagy Izland repterein is.

A mobiltelefonoknak szintén fontos szerepük lesz az érintésmentes megoldások elterjedésében. Nőhet például a mobil beszállókártyák népszerűsége – ez már több mint egy évtizede elérhető opció. Idővel pedig reálisnak tűnik, hogy az utazáshoz szükséges minden információt a mobiltelefonjainkon hordozzuk és érjük el. Az okostelefonok azonban máshogy is kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetik a reptéri várakozást. Elterjedhet például, hogy a reptereken a várakozó utasok személyesen a mobiljaikra kapnak majd értesítést a közvetlen beszállási információkról, elkerülve ezzel a torlódásokat.

Végül az érintésmentes ellenőrzés egyik frissebb példája a dubaji nemzetközi repülőtér „okoskapuja". A Dubai International Airport olyan beléptető kapukat használ ugyanis, amelyek biometrikus eszközökkel, mindössze 15 másodperc alatt elvégzik a teljes azonosítást.

Rövidülő sorok

Nemcsak kényelmi, de járványügyi szempontból is kihívást jelentenek a repülőterek biztonsági ellenőrzési sorai. A nagy kérdés itt az, hogy lehet elkerülni, hogy utasok tömegei hosszú perceken keresztül, egymáshoz igen közel állva várakozzanak a biztonsági ellenőrzéshez.

A megoldások azonban már ezen a területen is elérhetők. A Montréal-Trudeau nemzetközi repülőtéren például lehetőség van előzetes időpontfoglalásra a biztonsági ellenőrzéshez. Egy szakértő szerint a repterek a jövőben egyszerűen átállhatnak a vidámparkokban is alkalmazott beléptetési rendszerek módszerére.

Idővel a technológiai megoldások kényelmesebbé tehetik az utasok életétForrás: AFP/Joseph Barrak

Ez pedig a repterek számára is hasznos lehet, mivel így előzetesen is sokkal jobban átlátják, milyen torlódásra lehet számítani, vagyis fel tudnak készülni arra, hogy minimalizálják az idegenek szoros kontaktusait.

Fő a tisztaság

Az új szabályoknak csupán az egyik eleme lehet, hogy a poggyászokat automatikus fertőtlenítik. Ráadásul nemcsak a feladott poggyászokat, de a fedélzetre felvihető csomagokat is. Ezzel együtt viszont már arra is van példa a világban, hogy az utasok egész testét fertőtlenítik.

A hongkongi nemzetközi reptéren például már használják a CleanTech által fejlesztett technológiát, amely lehetővé teszi az utasok teljes fertőtlenítését. A folyamat mindössze 40 másodpercig tart.

Ezzel együtt nem meglepő, hogy a repterek teljes takarítása is sokkal alaposabb és gyakoribb lehet a következő időszakban. Különösen olyan tárgyaknál, melyekhez gyakran hozzáérnek az utasok. Hongkongban viszont már átlépték ezt a szintet. Ott már olyan intelligens takarító robotok (Intelligent Sterilisation Robots) működnek, melyek a levegőben található baktériumok és vírusok 99,9 százalékát elpusztítják.

Átalakuló terminálok

A várakozások szerint egyre elterjedtebbek lesznek az eddigieknél egyszerűbb és gyorsabb utasfelvételek és a biztonsági ellenőrzések, melyek a fogyasztói elégedettséget is jelentősen megnövelhetik.

A digitális fizetési megoldások, az önvezető járművek, a robotok, valamint a mesteréses intelligencia egyaránt komoly szerepet játszhat abban, hogy a fogyasztók kellemesebben érezzék magukat a reptereken, miközben a sorok és a torlódások is jelentősen csökkenhetnek.

Az okostelefonok központi elemei lehetnek a jövő légiközlekedésénekForrás: AFP/Richard A. Brooks

Ezzel együtt a digitális információszolgáltatás is egyre elterjedtebb lehet. Az utasok például képernyőkön keresztül is kommunikálhatnak a reptér munkatársaival, ezzel is csökkentve a szükségtelen fizikai kontaktusok számát.

Emellett a repterek kialakítása és a kiszolgálási módok is megváltozhatnak. Szétválhatnak például az étkezési és vásárlási részlegek, valamint a kiszolgálást egyre inkább robotok végezhetik majd. Ez azonban azzal is jár, hogy számos humán dolgozó elveszítheti az állását, a technológiai átállás, illetve a járvány miatti változtatások következtében.

Terjesztés helyett ellenőrzés

Járványügyi szempontból a repterek ma komoly kockázatot jelentenek, tekintve hogy a globális légiközlekedés elősegíti egyes betegségek világméretű eltejedését. Ez azonban hamarosan megváltozhat, és a repterek sokkal inkább kiemelt szerepet kaphatnak egyes járványok megfékezésében.

A tünetekre vonatkozó kérdőívek mellett a testhőmérsékletet és egyéb testi funkciókat mérő eszközök is mindennapos szereplői lehetnek a repülőtereknek. Lényegében állandósítva és továbbfejlesztve ezzel a járvány alatt bevezetett intézkedéseket.

Fontos szerepük lehet a repülőtereknek a járványok korlátozásábanForrás: AFP/Eyepress News

Ennek manapság az egyik legfurcsább megoldását a dohai Hamad nemzetközi repülőtéren láthatjuk, ahol bevezették az okos átvilágító sisakokat. Így nemcsak egyszerű hőkamera, de mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság segítségével is képesek komplex méréseket folytatni.