Robbanásszerűen nőnek a belföldi szállodai foglalások

koronavírus Balatonfüred illusztráció korona vírus, Balatonfüred, fertőzés járvány betegség üres néptelen
koronavírus, balatonfüred, illusztráció
Vágólapra másolva!
A pünkösdi hétvégével indul az idei turisztikai szezon itthon, erre a hosszú hétvégére több mint 150 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken – közölte a Magyar Nemzet online kiadásával Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. A szobafoglalások szinte berobbantak május végén a szakember szerint, és kifejezetten kedvezőek a kilátások a belföldi turizmus felélénkülésére, a lakosság kétharmada ugyanis a biztonság miatt magyarországi nyaralásra készül.
Vágólapra másolva!

Pünkösdre mintegy 150 ezer vendégéjszakát jegyeztek a hazai szálláshelyek, ezek döntő többsége a szálloda kategóriában történt.

De minden más biztonságos turisztikai lehetőség is népszerű lesz az idén,

például a falusi vendéglátásban részt vevő szolgáltatóhelyek is, mivel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) folyamatosan zajló felmérései szerint a hazai lakosság idén elsősorban belföldön kíván nyaralni – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

A mostani hosszú hétvégén Balatonfüred, Siófok, Hévíz, Hajdúszoboszló a legkeresettebb pihenőhelyek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) látható előfoglalások szerint,

alapvetően a Balaton vonzáskörzetébe utaznak el a legtöbben, ami előrevetíti a nyári tendenciákat is.

De nagyobb az érdeklődés a már tavaly is népszerű Eger, Tokaj környéke, a Mátra, a Bük, a Dunakanyar, vagy Makó és Szeged környéke, illetve Sopron térségében is.

Az előfoglalások adatai alapján idén a magyar tenger lesz a legnépszerűbb belföldi turisztikai célpont Fotó: Hirling Balint - Origo

A szakember elmondta, hogy júliusra és augusztusra már jelentős szállásfoglalás történt, 80 ezres, illetve 72 ezres számban. A márciusi mélypont után májusra már négyszer annyi foglalás történt. Jelenleg naponta több mint kétezer foglalást regisztrálnak.

A foglalásokból az látható, hogy a családok idén több rövidebb, két-három napos utazásra készülnek belföldön.

A korosztályokat tekintve, a munkaerőpiacon már aktív, fiatalabb korosztály utazási kedve a legélénkebb az előfoglalások adatai alapján.

Fontos változás, hogy tipikus jellegzetességgé vált a koronavírussal kapcsolatos tudatosság: a nyaralók alapvetően azt mérik fel a tervezéskor, hogy a járványügyi védekezésnek maradéktalanul megfelel-e a kínálkozó szálláshely.

Ez minden más szempontot is felülír, ugyanakkor az is fontos szemponttá vált,

hogy az adott szálloda vagy panzió, magánszálláshely mennyire kezeli rugalmasan az utolsó pillanatban érkező vagy lemondott foglalásokat, és mennyire ad tájékoztatást a vírus elleni felkészültségről.