Növekszik az olaj iránti globális kereslet, és ebben Kína jár az élen - írja az Oilprice. A friss jelentések más, globálisan jelentős gazdaságok olajszükségletének növekedéséről is szólnak.

Kínában a kőolaj iránti igény április végére a járvány előtti szint 90 százalékára nőtt, májusban pedig a "normál" kereslet 92 százalékát érte el - jelentette az IHS Markit.

Az olaj kínai keresletnövekedése egy örömteli jelzés a globális gazdaság számára. Különösen úgy, hogy Kína februári igénye 40 százalékkal csökkent korábban, hiszen az első ország volt, melyet a koronavírus-járvány sújtott"- foglalja össze Jim Burkhard, az IHS Markit alelnöke és vezető olajpiaci elemzője. Szerinte ez más, jelentős piacokon zajló tendenciákkal kapcsolatban is - mint Európa és Észak-Amerika - optimizmusra ad okot.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Feng renhua - Imaginechina/Feng Renhua

A Wood Mackenzie közlése szerint a kínai olajkereslet visszaugrott napi 13 millió hordóra a második negyedévben, ami 16 százalékos növekedés az első negyedévhez képest.

Más, a világgazdaság egésze szempontjából jelentős gazdaságokból is növekedésről számoltak be.

Például Indiából, ahol a két hónapos leállás elején az üzemanyagok iránti kereslet mintegy 60 százalékkal csökkent. India a világ egyik jelentős kőolaj, illetve olajipari-termék vásárlója. Az ország olajipari miniszterének nyilatkozata szerint az olaj iránti igény most, vagyis júniusban, megközelítheti a járvány előtti szinet.

Az USA-ban szintén trendforduló látszik. A gázolaj átlagos ára május utolsó hetében emelkedésnek indult, ami a kereslet általános növekedésének tudható be. Egy hét alatt ennek mértéke elérte a 7 százalékot - közölték az amerikai helyzetről az AAA Gas Prices elemzői.