Már egymillió felett jár a megvédett álláshelyek száma

PALKOVICS László
Hódmezővásárhely, 2020. június 5. A Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. tollfeldolgozó üzeme Hódmezővásárhely közelében 2020. június 5-én. Ezen a napon Palkovics László innovációs és technológiai miniszter munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot adott át a cégnek. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Már jóval több mint egymillió felett jár a megvédett álláshelyek száma, a kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely segíti munkahelye megtartását vagy pótolja kieső jövedelmét. A héten megerősítést nyert, hogy több ezer hazai vállalkozás tervez komoly beruházásokat a magyar gazdaságban, ami mellett jelentős összegek jutnak a vállalkozások versenyképességi támogatására is. A héten fogadták el a klímavédelmi törvényt, és bizakodásra okot adó adatok érkeztek a hazai turizmus újraindulásáról is.
Vágólapra másolva!

Sikeresek a munkahelyvédelmi lépések

A koronavírus-járvány miatt hozott gazdaságvédelmi intézkedések részeként, jelentősen meghaladta a megvédett álláshelyek száma az 1 milliót. Erről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a héten. Elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni. "A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel közreműködik összesen 1 millió 144 ezer 125 magyar álláshely védelmében, munkaerőpiaci vagy képzési támogatásában" - fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely ismertette: a regisztrált álláskeresők közül 175 ezren kaptak pénzbeli ellátást, a támogatási programok megvédtek 302 ezer munkahelyet, alapozó informatikai képzésre 62 ezren jelentkeztek, 12 ezren igényeltek hitelt a Diákhitel Plusz keretében, 73 ezer 800 új munkahely létrehozását támogatják a beruházásösztönző programok, és 88 ezer közfoglalkoztatott van, de ez a szám szükség esetén 200 ezerig is felmehet.

A Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. tollfeldolgozó üzeme Hódmezővásárhely közelében Forrás: MTI/Rosta Tibor

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mindezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely lehetővé teszi munkahelye megtartását vagy pótolja kieső jövedelmét, és segíti a jövőre való felkészülését. A munkahelyvédelmi bértámogatására kérelmet beadó vállalatok közül több mint 94 ezernek már megítélték a támogatást.

Eddig olyan vállalkozások, amelyek rendelésállománya csökkent, 150 ezer dolgozójuk után kértek támogatást a munkahelyek megőrzése érdekében. Az érintett cégek jelentős részben magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások, a jelentkezők több mint 50 százaléka mikrovállalkozás - tudatta a miniszter. A kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók bérköltségének 40 százalékát fedező támogatásra már több mint 14 ezer kérelem érkezett. Palkovics László hozzátette: a kkv-k struktúraváltásának támogatására - kutatás-fejlesztésre, az energetikai vagy pénzügyi rendszer átalakítására - 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pedig azt közölte, már több mint 18,5 milliárd forint bértámogatást fizetett ki a kormány 8200 cégnek a munkahelyek megtartására.

Hatalmas összegek jutnak a vállalkozások versenyképességére

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást és közel 144 ezer munkahely megtartását vállalták - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a program budapesti sajtótájékoztatóján. A beruházást tervező magyarországi cégek összesen 150 milliárd forint támogatást kérhettek, de a tárcavezető a pályázat zárultával már 178 milliárd forint költségvetési hozzájárulással számol.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 4-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a pályázók döntő többsége, 627 vállalat magyar tulajdonú, ami a miniszter szerint azt jelenti, hogy "létrejött egy erős magyar vállalati szektor, ami még a legnehezebb időkben is ütésálló tudott maradni". Mind a világpolitika, mind a világgazdaság átalakul, semmi nem lesz ugyanolyan, mint a koronavírus-járvány előtt. Ebből következően a magyar nemzetgazdaságnak, és azon belül a magyar vállalatoknak is egy teljesen új világgazdasági versenyben kell majd helytállniuk - fogalmazott a miniszter. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok továbbra is számíthatnak a kormány támogatására, hiszen a magyar gazdaság sikere a magyar vállalatok teljesítményéből áll össze.

Rekordidő alatt született döntés vállalkozási fejlesztések támogatásáról

Megszülettek az első támogatói döntések a több mint 33 milliárd forint keretösszegű, a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázat keretében – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter. Kiemelte: a megnyitott felhívásra nagy az érdeklődés, az új, feltételesen visszatérítendő finanszírozású pályázaton az első támogatói döntések rekordidő alatt születtek meg: hat vállalkozás nyert el közel 200 millió forint fejlesztési forrást. Az elkövetkező hetekben folyamatosan születnek meg a további döntések, a tervek szerint közel 1500 vállalkozás nyerhet támogatást.

Töretlen a hazai vállalkozások beruházási kedve

A nemrégiben megnyílt 50 milliárd forint keretösszegű magyar, high-tech és zöld pályázati kiírásra egy munkanap alatt 2015 vállalkozás több mint 53,7 milliárd forint támogatásra adott be igényt, ami azt mutatja, hogy a vállalkozások jelentős része optimistán tekint a jövőbe - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ehhez kapcsolódik, hogy az adatok szerint mintegy 500 milliárd forintos beruházási igény mutatkozik a versenyszférában, zömében magyar tulajdonú cégek részéről. Ez bizakodásra ad okot, mondta Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Kifejtette, hogy a pénzügyi és az innovációs tárca által kezelt, hightech és zöldpályázatként ismert felhívás (Ginop, Vekop) 2700 piaci szereplő érdeklődését keltette fel, 90-95 százalékban magyar kis- és középvállalkozásét, amelyek együttesen százmilliárd forintból ruháznának be 70 százalékos támogatói intenzitás mellett.

Átláthatóbb lesz a költségvetés

Átláthatóbb lesz a jövő évi költségvetés - mondta egy interjúban Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint annyiban lesz más a 2021-es büdzsé, mint a korábbiak voltak, hogy tartalmi módosítás is történt. A költségvetés szerkezetét átláthatóbbá tették: a dokumentumban szereplő sorok száma megfeleződik 2021-re. A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése lesz, melynek egyik pillére a 3000 milliárd forintos egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap. A másik fő pillére a 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alap, amely a munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez gyűjti össze az anyagi erőforrásokat.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

A miniszter elmondta: adott a lehetőség arra, hogy gyorsabban épüljön vissza a gazdasági növekedés, mint másutt. Hozzátette: azzal lehet kalkulálni, hogy a statisztikai mélypontot áprilisban értük el, és májusban, majd júniusban egyre inkább érezhető lesz a kilábalás, a gazdaság talpra állása.

A Pénzügyminisztérium pedig arra hívta fel a figyelmet, a 2021-es költségvetést újabb gazdaságvédelmi intézkedések alapozzák meg. Már tavaly sem kellett feltölteni a társasági adót, idén pedig semmilyen adóelőleg-kiegészítési kötelezettség nem terheli a cégeket, a helyi iparűzési adóban is mentesülnek ettől a tehertől. Így a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 80-85 milliárd forinttal. A vállalkozók ezen túl további adóügyi könnyítéssel is számolhatnak.

A kormány az egészségügyi járulékokkal kapcsolatban, a rendszert és az adózókat is segítő számos módosítást javasol. Például megduplázta a magánszemélyek számára nyitva álló időt, amíg a jogosultság rendezhető, hiszen a javaslat szerint a korábbi három helyett hat hónapjuk lesz a késedelembe esőknek a fizetési kötelezettségük rendezésére.

A kormányfő Virág Barnabást javasolja a jegybank új alelnökének

Orbán Viktor miniszterelnök Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának kinevezését fogja javasolni az MNB alelnökévé Áder János köztársasági elnöknek - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A jegybanktörvény szerint az alelnöki tisztségre javasolt személyt az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága meghallgatja, ezért a személyi javaslatáról Orbán Viktor tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. A kormányfő arra kérte a házelnököt, hogy intézkedjen Virág Barnabás bizottsági meghallgatásáról.

Gazdasági növekedés mellett érhető el a klímasemlegesség

Magyarország az uniós élmezőnybe tartozik a vállalt kibocsátáscsökkentési célok elérése terén. 2030-ra várhatóan az egyike lesz annak a néhány tagállamnak, amelyek nemcsak elérik az emissziókereskedelmi rendszeren kívüli ágazatok, mint a közlekedés, az épületenergetika, a hulladékgazdálkodás és a mezőgazdaság céljait, hanem akár még túl is teljesíthetik azokat – jelentette ki Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, miután a parlament megszavazta a klímavédelemről szóló törvényt. Különösen örvendetes, hogy az elfogadásra javasolt törvény- és határozati javaslatok megerősítik a kormány azon tavalyi döntését, amely szerint Magyarország támogatja a teljes klímasemlegesség elérését 2050-re, hangsúlyozta az államtitkár.

Kaderják Péter államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől

Magyarországra 2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől, akár a tervezettnél is nagyobb mennyiségben - jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy Magyarország többletfejlesztéseket is vállal, amennyiben a szállító vállalatok az évi 6 milliárd köbméternél nagyobb igényt jelentenek be. A határtól a magyar vezetékhálózatig tartó szakasz építése már az előkészületeknél tart, és hamarosan megszülethet az összekapcsolódási megállapodás is a szerb féllel - tette hozzá.

Újraindul a hazai turizmus

A belföldi vendégek egyre inkább az országhatáron belül tervezik nyári pihenésüket, jelenleg kétharmados ez az arány, a korlátozások enyhítése óta napról napra emelkedik a foglalások száma - mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. Az első nagy hullám a pünkösdi hétvégén volt, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban azt látni, hogy naponta 2000-2500 új foglalás érkezik, többségében júliusra és augusztusra. A vezérigazgató-helyettes szerint méréseik már hetedik hete azt mutatják, hogy a belföldi vendégek egyre inkább az országhatáron belül tervezik nyári pihenésüket, jelenleg kétharmados ez az arány.

Villamosított pályán lehet utazni a Balaton körül

Idén megkezdődik a Balatonfüred–Tapolca–Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése, ezzel válik majd teljessé a Balaton északi partján a korszerűsítés. Jelenleg a Balatonfüredig tartó sínpár fölé építik ki a vezetéket, de a nyári szezonban szünetel a munka. Gyorsabb és komfortosabb lesz a vasúti közlekedés a Balaton északi partján, ha a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) elkészül a vasútvonal villamosításával. Jelenleg a Szabadbattyán–Balatonfüred vonalszakaszon dolgoznak, a kivitelezés 2021 tavaszán fejeződik be.

Balatonfüredi MÁV-állomás Forrás: MÁV

Indul a nyári diákmunkaszezon is

A gazdaság újranyitásával most ismét egyre több a kereseti lehetőség. A fesztiválok elmaradása miatt a tipikus nyári munkák egy része nem elérhető, de a vendéglátás, a turizmus már keresi a tanulókat a nyári szezonra. A minimálbér emelése itt is nagyobb órabéreket hozott. A minimálbér óradíja idén bruttó 926 forintra nőtt a tavalyi 857 forintról, ennél ők sem kaphatnak kevesebbet. A garantált bérminimum, azaz a szakképzettséghez kötött munkáé pedig bruttó 1211 forint lett a tavalyi 1121 forint után. Ez bruttó 7410, illetve 9690 forintos napibért jelent.

Sikeres a nagycsaládos autóvásárlási program

Április végéig 3605 hétüléses új autóra kötöttek összesen több mint 10 milliárd forint értékű lízingszerződést a nagycsaládosok a 2019 júliusában indult állami autóvásárlási programban - közölte a Magyar Lízingszövetség. Kiemelték: a feltételeket teljesítő családok maximum 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a jóváhagyott lízingszerződések száma meghaladja a 4 ezret, vagyis több mint 400 autó esetében már zöld utat kaptak az érintettek. Az autók egy részét a közeljövőben fogják átadni.