Számos területen töretlen a hazai vállalkozások beruházási kedve

2020.06.05. 10:27

Mintegy 500 milliárd forintos beruházási igény mutatkozik a versenyszférában, zömében magyar tulajdonú cégek részéről, írja a Világgazdaság.

Bizakodásra adhat okot, hogy van Magyarországon 3500, többségében hazai tulajdonú vállalkozás, amely együtt hozzávetőleg 500 milliárd forintot fordítana beruházásokra – mondta a lapnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.

Meggyőződése szerint ez azt támasztja alá, hogy megvan az a réteg a versenyszférában, amely a járványhelyzet által okozott gazdasági károk ellenére is készen áll előremutató befektetésekkel növelni a termelés hatékonyságát.

Átlag feletti aktivitást lehet tapasztalni az autóipari beszállítók körében, az építőiparban, az élelmiszer-gazdaságban, de a többi között az elektronikában, a műanyag- és a nyomdaiparban is

- jelentette ki.

Műanyag alkatrészt ellenőriz egy dolgozó egy magyarországi autóiapri beszállító gyárábanForrás: MTI/Mészáros János

Kifejtette, hogy a pénzügyi és az innovációs tárca által kezelt, hightech és zöldpályázatként ismert felhívás (Ginop, Vekop) 2700 piaci szereplő érdeklődését keltette fel, 90-95 százalékban magyar kis- és középvállalkozásét, amelyek együttesen százmilliárd forintból ruháznának be 70 százalékos támogatói intenzitás mellett.

Emellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Befektetési Ügynökség közös, a reálgazdaság nagyobb szereplőit célzó, versenyképesség-növelő támogatási programja 800 céget mozgatott meg, amelyek hozzávetőleg 400 milliárd forintot invesztálnának, a hazai arány itt is 60-70 százalékos.

Essősy Zsombor szerint a szaktárcákkal együtt a fejlesztéspolitikai intézményrendszer is látványosan felgyorsult. Rendszeresek az egyeztetések a szakmai szervezetekkel, a javaslatokat pedig akár egyik napról a másikra beépítik a pályázati kiírásokba, aztán a forrásokat is hamar odaítélik. Erre jó példa a Ginop és a Vekop, ahol a múlt péntektől lehetett a kérelmeket beadni, kedd reggelre pedig már nyerteseket hirdettek, pedig a kettő között a pünkösd miatt egy munkanap sem telt el.