Enyhülnek a koronavírus hatásai a munkaerőpiacon is

állásbörze, Műegyetem, BME
Budapest, 2009. április 8. Állást kereső fiatalok a győri Audi Hungaria Motor Kft. standjánál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) állásbörzéjén. A kétnapos börzén több mint kétezer állásajánlat és száznegyvenöt cég várja az álláskeresőket. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
A munkaerőpiac 2020. májusi alakulását mutató adatok alapján a vizsgált időszakban Magyarországon 363 ezer regisztrált álláskereső volt, ami közel 110 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt 10 évben ugyan jelentősen csökkent az álláskeresők száma, a koronavírus-válság azonban átmenetileg megtörte a javulás lendületét. Míg az álláskeresők száma áprilisra mintegy 50 ezer fővel emelkedett, májusban - részben a kormányzati intézkedések hatására - már lassult a növekedés üteme, a bővülés alig haladta meg a 30 ezer főt.
Vágólapra másolva!

Az év ötödik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,8% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,5%-os értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Budapest (2,9%, illetve 2,3%) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Győr-Moson-Sopron, Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád és Fejér megye is.

Állást kereső fiatalok a győri Audi Hungaria Motor Kft. standjánál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) állásbörzéjén. Forrás: MTI/Balaton József

Az álláskeresők között a májusi zárónapon 173 ezer férfi és 190 ezer nő szerepelt, arányuk 47,6%-52,4% volt. A legalacsonyabb iskolai végzettségűek az összes álláskereső közel kétötödét teszik ki, a legmagasabb iskolai végzettséggel mindössze 6,6%-uk rendelkezett. A munkavállalási korban lévők 5,5%-a tartozott az álláskeresők közé. A nyilvántartott álláskeresők 6,4%-a volt pályakezdő, a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban levők aránya 12,9% volt. A regisztrált álláskeresők közel egyharmada nem rendelkezett semmilyen szakképesítéssel. 2020 májusában 2262 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból az is kiderül, hogy

májusban összesen 75 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére közel 53 ezer maradt üres, betöltetlen.

2020 májusában 19,2 ezer üres álláshelyet jeleztek a vállalkozások, a legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Budapest, Pest és Bács-Kiskun megye területére koncentrálódott, de nagy számban érkeztek bejelentések Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében is.

A munkaerőpiaci folyamatok alakulását érdemben befolyásolták a munkahelyek megtartását szolgáló kormányzati intézkedések. A

Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatások már mintegy 200 ezer embernek segítettek.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez a legutóbbi Kormányinfón hozzátette, hogy az időben meghozott intézkedésekkel (például adókedvezményekkel, támogatásokkal, képzésekkel) 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyének megőrzéséhez járult hozzá a kormány.