India leggazdagabb embere fölveszi a versenyt a Zoommal

telecommunication wireless Horizontal
India's richest man and oil-to-telecom conglomerate Reliance Industries chairman Mukesh Ambani (R) attends the India Mobile Congress 2018 in New Delhi on October 25, 2018. - The second edition of the India Mobile Congress is taking place in New Delhi from 25-27 October. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az India leggazdagabb emberének érdekeltségébe tartozó Reliance Jio Platforms új üzletágat indít, és belép a videokonferencia platformokat üzemeltető cégek piacára. Az Intel pedig gyorsan le is csap a lehetőségre, és a bejelentése szerint több mint 250 millió dollárt fektet be a vállalatba.
Vágólapra másolva!

A héten jelentették be, hogy az indiai Reliance Jio Platforms hivatalosan is elindította a JioMeet nevű videokonferencia-szolgáltatását, amely

akár komoly fejfájást is okozhat az olyan népszerű cégeknek, mint a Zoom vagy a Google Meet

– írja a TechCrunch. A vállalat mögötti érdekeltségi körben ott található India leggazdagabb embere, Mukesh Ambani is.

A versenytársaihoz hasonlóan a JioMeet szintén korlátlan számú ingyenes videobeszélgetést tesz lehetővé magas felbontásban (720p), és akár 100 szereplő is részt vehet egyetlen beszélgetésben. Emellett a JioMeet nem korlátozza egy rövidebb időtartamra az ingyenes hívásokat, a vállalat ugyanis elvileg akár 24 órás ingyenes beszélgetést is lehetővé tesz.

A szolgáltatás egyelőre nem is tervez semmilyen fizetős megoldást bevezetni, ami hosszabb távon is így maradhat,

tekintve hogy a Jio Platforms arról híres, hogy évek óta ingyenesen teszi elérhetővé számos szolgáltatását.

Komoly versenytársat kap Indiában a Zoom Forrás: AFP/WPA Rota/Hannah Mckay

A Jio Platforms egyébként májusban kezdte el élesben tesztelni a Jio Meetet, és a bejelentése szerint a platform a vállalati igényeket is maximálisan ki tudja elégíteni – vagyis valós versenytársa lehet a Zoomnak.

Ezzel együtt viszont arról egyelőre nem közölt semmit a cég, hogy Indián kívül is használható lesz-e a platform.

Másfelől, a Zoom példájából kiindulva, adatkezelési szempontból is izgalmas, hogy pontosan milyen titkosítással működik a rendszer. A hivatalos közlés szerint a beszélgetések titkosítottak, de ennek részleteiről nem közöltek bővebb információkat.

A JioPlatforms egyébként India vezető telekommunikációs szolgáltatója, összesen nagyjából 400 millió felhasználóval. A vállalat jelenleg is több digitális szolgáltatást üzemeltet, beleértve a JioMusic nevű zenestreaming platformot, a JioCinema nevű film- és sorozatstreaming oldalt, valamint a JioTV nevű szolgáltatást, amely több mint 500 tévécsatorna elérését teszi lehetővé. Mindezek pedig egyetlen felhasználói fiók alatt elérhetők, melynek előfizetési díja kevesebb mint 2 amerikai dollárnak felel meg havonta.

Mukesh Ambani, India leggazdagabb embere Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Imtiyaz Khan

A JioMeet megjelenése azért különösen izgalmas, mert Indiában jelenleg a Zoom a legnépszerűbb videokonferencia szolgáltatás – június harmadik hetében 35 millió aktív havi felhasználóval.

Összevetésképpen, márciusban a Zoomnak még csupán 4 millió aktív felhasználója volt az országban, de a koronavírus-járvány miatt sokan kényszerültek távmunkára, ami jelentősen megemelte a felhasználók számát.

Pénteken pedig az Intel már be is jelentette, hogy 253,5 millió dollárt fog befektetni a JioPlatforms-ba,

csatlakozva ezzel olyan nemzetközi nagyvállalatok sorába, mint a Facebook vagy a Silver Lake.