Az MVM Csoport megvásárolja az innogy-t, Csehország vezető energiakereskedőjét

Kóbor György  ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezető 2016.11.23.
Kóbor György, az ENKSZ, Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezetője. 2016.11.23.
Vágólapra másolva!
2020. július 10-én megállapodást írt alá az MVM és az E.ON, amelynek értelmében az MVM megvásárolja az innogy Česká republika 100 százalékos tulajdoni részesedését. A tranzakció egy igazi mérföldkőnek számít az MVM Csoport regionális terjeszkedési stratégiájában, ugyanakkor erős hátteret és folytonosságot biztosít a cseh innogy és ügyfelei számára - írja az MVM Csoport sajtóközleménye.
Vágólapra másolva!

Az innogy Česká republika (iCR) Csehország első számú földgázkereskedője, illetve egyre erősebb a jelenléttel bír a villamos energia piacán is. Összesen több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki nap mint nap. A tranzakció magában foglalja az innogy kapcsolt energiatermelési eszközeit, valamint a nagykereskedelmi és e-mobilitási portfólióját is. Az akvizíció teljes mértékben illeszkedik az MVM Csoport regionális terjeszkedési stratégiájához, hogy a nemzeti energetikai holding a közép-kelet-európai régió vezető energetikai szereplőjévé váljon. Az iCR üzleti tevékenysége szintén igazodik az MVM Csoportéhoz, mivel többek között a digitalizációra és az ügyfeleknek nyújtott értékteremtésre épül.

Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy kimondottan büszkék arra, hogy az MVM lett a cseh innogy új tulajdonosa. Örülnek, hogy ezzel

a mérföldkőnek számító tranzakcióval energiaszolgáltatóként léphetnek be az igazán izgalmasnak számító cseh piacra.

Továbbá teljes mértékben elkötelezettek az iCR ügyfelei iránt, akik továbbra is a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokra számíthatnak. Az elnök vezérigazgató hozzátette, úgy gondolják, hogy ez a tranzakció tovább növeli a versenyt a cseh piacon, amivel végső soron jól fognak járni a cseh ügyfelek. Részletezte, hogy az iCR-rel egy igazi érték került most az MVM Csoport portfóliójába, amit meg fognak becsülni, ugyanakkor azon fognak dolgozni a cég vezetésével, hogy tovább erősítsék az iCR piaci pozícióját.

- mondta Tomáš Varcop, az innogy Česká republika vezérigazgatója. Majd arról biztosította az ügyfeleiket és partnereiket, hogy továbbra is megbízható partnereik lesznek, és fenntartják az eddig jól kialakult kapcsolatokat és a magas szintű szolgáltatásokat.

Az ügylethez - ami várhatóan az év vége előtt lezárulhat - az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges, mivel az iCR eladása az E.ON és az RWE közötti szélesebb, több európai országot érintő tranzakcióhoz kapcsolódik.