A 2017-ben alapított Luckin Coffee bejelentette, hogy leváltja a jelenlegi elnököt, Charles Zhengyao Lu –t, akit Jinyi Guo vált. Ő korábban a cég ügyvezető igazgatói posztját töltötte be – összegzi a CNBC.

Július elején a kínai kávéházlánc belső vizsgálata megállapította, hogy a vezetés mintegy 300 millió dolláros hamis éves forgalomról jelentett, majd ezután több igazgatósági tag javasolta Lu leváltását. A társaság további három igazgatót is menesztett az igazgatótanácsból.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Zhang kaixin - Imaginechina/Zhang Kaixin

Az amerikai Starbucks versenytársa áprilisban debütált a tőzsdén.

A kínai értékpapír-piaci felügyelet után a piacfelügyeleti hatóság több tucat tisztviselője is kivonult áprilisban a társaság pekingi központjába, ahol egész napon át vizsgálódtak. A hatóságok akkor megerősítették, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság kérésére indították el a vizsgálatot. Feltételezésük szerint a vállalat 2,2 milliárd jüan értékben hamisította meg könyvelését.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Zhang kaixin - Imaginechina/Zhang Kaixin

Ezután a vállalat menesztette a vezérigazgatót, Jenny Zhiya Qiant és az operatív vezérigazgatót, továbbá azokat az alkalmazottakat, akik részt vettek a csalásban, vagy tudtak az esetről. Ez utóbbiakat vagy felfüggesztették, vagy pedig azonnal szabadságra küldték.

A Nasdaq pedig több felszólítás után júniusban felfüggesztette a vállalat részvényeinek tőzsdei kereskedelmét.

Lu, aki a Luckin Coffee egyik fő részvényese, a Car autókölcsönző cég, valamint az Ucar autómegosztó vállalat alapítója is egyben.