Kengurura emlékeztető bolti robotokat készítenek Japánban

tanítható robotkéz
Tanítható robotkéz
Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligenciával felszerelt, az emberi mozgást fokozatosan leutánzó robotok jelennek meg hamarosan Tokióban és annak környékén, a FamilyMart hálózat egységeiben - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A Tokiói Egyetem egyik professzora, Susumu Tachi, az 1980-as években vezette be a telexisztencia fogalmát. Ez az alapvetően technológiai koncepció nagyjából azt jelenti, hogy lehetővé teszi az ember számára, hogy valós időben érzékeljen egy más környezetet úgy, hogy egyébként fizikailag máshol tartózkodik. E fogalom alá számos megoldást, például a VR-technológiákat is szokás besorolni. De idetartozónak gondolják megoldásukat annak a startupnak az alapítói is, melyek a különös, fejét tekintve kengurura és Lopakodó vadászgépre egyaránt emlékeztető robotokat készítik.

Japanese robot to clock in at a convenience store in test of retail automation

TOKYO (Reuters) - In August, a robot vaguely resembling a kangaroo will begin stacking sandwiches, drinks and ready meals on shelves at a Japanese convenience store in a test its maker, Telexistence, hopes will help trigger a wave of retail automation.

A cég olyan jelentős befeketőket tudhat a háta mögött, mint a technológiai specialista Softbank, az európai Airbus, és egy japán mobilkommunikációs vállalat.

Modelljüket - az amerikai tömeggyártás szinonímájának számító, egykori Ford T-modell autó után - Model T-nek nevezték.

A vállalat koncepciójának központi eleme az, hogy a Model T-ket - eleinte legalábbis - emberi operátorok működtetik, mégpedig távolról, nem közvetlenül az üzlettérben. Ennek nyilvánvaló előnyei vannak most, a koronavírus-járvány idején.

Bár a robotok mesterséges intelligenciája képes a tanulásra és a fejlődésre, az operátorokat egy ideig még biztos nem fogják nélkülözni.

Az emberi irányítók alkalmazása és bevonása a gépi tanulási folyamatba - virtuális szemüvegekkel, mozgásérzékelőkkel -, még így is nagyjából a tizedét jelenti költségben annak - és hónapokkal kevesebb előkészítő munkát -, mintha a robotokat olyan komplex működésre programoznák, ami lehetővé tenné önálló működésüket az áruházakban - ismertették a cégnél.

Képünk illusztráció Forrás: PTE

Ráadásul a robotok, illetve azok irányítása egyszerre jelenti új munkahelyek létrejöttét, valamint a jövőben a hiányzó munkaerő pótlásának lehetőségét. Az iparosodott Japánban ugyanis nagyon gyorsan öregszik a társadalom, és egyes ágazatokban már most hiány van munkaerőből, amit a megfelelő technológiai színvonalú, irányított robotokkal sikeresen lehet pótolni.

A várakozások szerint a telexisztencia elvén működő robotok hamarosan megjelenhetnek az éttermekben, sőt, a kórházakban is, egy-két évtized múlva pedig akár az otthonokban is lehet velük találkozni.

A fejlesztők elmondták: a robotokat szándékosan úgy tervezték, hogy azok ne legyenek teljesen emberszerűek, a vásárlók egy része ugyanis kényelmetlenül érzi magát ilyen berendezések társaságában.

Egy másik, rivális kereskedelmi lánc, a Lawson várhatóan szeptemberben állítja munkába első robotját.