Ilyen hatása volt a céges értekezletekre a koronavírus-járványnak

FRANCE - COVID 19 - CONTAINMENT - AT HOME - TELEWORKING - VIDEOCONFERENCE Mac apartment appartement APPLE bureau CAMERA colleagues collegues commercial COMPUTER domicile economie ECONOMY ecran home maison OFFICE ordinateur SCREEN skype travail VIDEO video
Illustration of a videoconference meeting by teleworking in the context of the containment imposed by the Covid 19 epidemic. Valence, France - March 23, 2020. ?Illustration d'une reunion par visio conference en teletravail dans le cadre du confinement impose par l'epidemie de Covid 19. Valence, France - 23 Mars 2020.
Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány bemutatja, hogy a céges értekezletek átlagos időtartama most 20 százalékkal rövidebb, mint a járványhelyzet előtti időszakban: gyakrabban, viszont rövidebb ideig veszünk részt ilyen megbeszéléseken.
Vágólapra másolva!

A COVID-19 járvány kitörése után a vállalatok – ahol ez lehetséges volt - átálltak a biztonságosabb távmunkára, ami több változást is hozott a mindennapi működésükben – állapítja meg a Quartz cikke.

A National Bureau of Economic Research tanulmánya szerint

a céges értekezletek esetében például kifejezetten pozitív változás következett be.

A digitális kommunikáció változásait vizsgáló felmérés megállapításai azt mutatják, hogy ezeknek a megbeszéléseknek az átlagos hossza ötödével rövidült.

Noha az értekezletek száma napi szinten 13 százalékkal emelkedett, azonban 12 százalékkal kevesebb az az idő, amit a felmérésben vizsgált cégek alkalmazottai fejenként átlagosan ilyen megbeszéléseken töltenek.

Azaz gyakoribbak az értekezletek, viszont hatékonyabbak.

A járványhelyzet miatti kormányzati korlátozó intézkedések elrendelését, illetve azok feloldását követő nyolc-nyolc hetes időszakot vizsgáló tanulmány elkészítésének során világszerte több mint 3 millió észak-amerikai, európai és közel-keleti munkavállaló adatait vették alapul.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A meetingek számának növekedése mögött valószínűleg az állhat, hogy a távmunka miatt – természetes módon - csökkent az irodai környezetet jellemző közvetlen információáramlás a munkatársak között, amit kénytelenek gyakoribb virtuális megbeszélésekkel pótolni.

Másfelől viszont a virtualitásból fakadóan a munkavállalók koncentrációs ideje rövidül, hiszen teljesen más az, amikor egy tárgyalóasztal körül folytatott kommunikációban vesznek részt.

A tanulmány készítői szerint alighanem ez indokolja az értekezletek időtartamának rövidülését.

További érdekes megállapítás, hogy a munkával töltött idő eközben átlagosan 50 perccel kitolódott, amit a szakemberek részben a munkaidő után megnövekedett e-mail forgalommal magyaráznak. Bár ez nem feltétlenül rossz dolog, hiszen a rugalmasabb munkaidő-beosztásnak köszönhetően a szülőknek több idejük jut arra, hogy napközben foglalkozzanak például a gyerekeikkel. Végső soron pedig a távmunka időszakában egyre inkább elmosódik a munka- és a szabadidő közötti határvonal.