Már nem Jack Ma a leggazdagabb kínai

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
Trónfosztás történt Kínában: a Forbes adatai szerint - cikkünk készítésekor - nem Jack Ma, az Alibaba alapítója a leggazdagabb kínai. Helyét Zhong Shanshan, a Nongfu Spring nevű, elsősorban palackozott vizéről ismert vállalat vezére foglalta el, aki idei vagyongyarapodását jelentős részben egy másik vállalatának is köszönheti.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg összesítése szerint Zhong Shanshan vagyona nemrég átlépte az 58,7 milliárd amerikai dollárt, ami 2 milliárddal több, mint Jack Ma vagyona. Shanshan ezzel az összeggel a 17. helyre lépett a világ leggazdagabbjainak listáján, egyben Ázsia második leggazdagabbja lett az indiai Mukesh Ambani mögött. A világranglistán közvetlenül előtte a Google alapítói közül Larry Page és Sergey Brin áll.

null

null

Shansan idei gazdagodása különösen figyelemre méltó. A "Magányos Farkas" ragadványnevet kapó üzletember idén 51,9 milliárd dollárral növelte vagyonát.

Ilyen mértékű vagyongyarapodást mellette csak az Amazon-vezér Jeff Bezos, és Elon Musk tud felmutatni, utóbb számos vállalata közül a Tesla szárnyalásával.

Shanshan sikeréhez persze az is kellett, hogy e hét közepén a tőzsdei kereskedésben nagyot zuhanjanak a tech-cégek papírjai, Bezos és Musk vagyona is milliárdokkal csökkent egyetlen nap alatt.

A kínai üzletember szeptember 8-án vezette be a tőzsdére a palackozott vizeket gyártó Nongfu Spring nevű vállalatát, ami elképesztő árfolyamerősödéssel nyitott. De talán ennél is fontosabb volt az idei, kivételes vagyongyarapodásban a Wantai Biological gyógyszeripari vállalatának erődödése, amely - írja a CNBC - a hírek szerint szintén fejleszt Covid-19 elleni vakcinát. A cég idén áprilisban jelent meg a sanghaji tőzsdén, a nyilvános ajánlattételi felhívásra óriási volt az érdeklődés, a vállalat azóta döbbentes, 2000 százalékos erősödést produkált.