Eléggé csúnya hónap lett a szeptember a teljes részvénypiac számára, de még ennél is rosszabb lett azoknak az eredménye, melyek március óta a legnagyobb emelkedő lendületet adták a Wall Street számára.

A technológiai cégek közül a Facebook, az Amazon.com, az Apple, a Microsoft és a Google anyavállalata, az Alphabet a Dow Jones Market Data adatai szerint együtt a legrosszabb havi esést könyvelhetik el.

Az ötös bigtech részvénycsoport mintegy 817 milliárd dollárnyi piaci értéket veszített el eddig szeptemberben, ami a csoport legmeredekebb havi visszaesését mutatja.

A részvénycsoport második legrosszabb hónapja sehol sincs a mostani mögött, lévén, az 2018 októberében mintegy 425 milliárd dolláros esést produkált.

A szintén bigtech részvények közé tartozó Netflix mintegy 24 milliárd dollárt veszített az értékéből, ami 2018 októbere óta a legnagyobb havi értékvesztése.

Az Apple, amely a piaci érték szerint Amerika legnagyobb vállalata, eddig mintegy 322 milliárd dollárt veszített szeptemberben, ami a társaság történetében a piaci érték legjelentősebb csökkenését jelenti.

A techcégek számára kemény hónap volt a szeptember, de hosszú távon ledolgozhatják majd a veszteségeketForrás: AFP/Johannes Eisele

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az Apple március 23-a, azaz a koronavírus válság miatti mélypontja óta egy egész elképesztő összeget, 934 milliárd dollárt tett hozzá piaci értékéhez.

A Facebook, az Apple, az Amazon, a Microsoft és az Alphabet együttesen 2600 milliárd dollárt emelkedett a Dow Jones Market Data adatai szerint.

"A szeptember kemény hónap volt minden befektető számára, de a tech részvénycsoport komoly arculütést kapott" - mondja Lindsey Bell, az Ally Invest befektetési szakembere.

Ez a szeptember ugyanis az elmúlt mintegy 20 év egyik legrosszabb hónapja volt a részvények mozgását tekintve.

Bell szerint a befektetőknek inkább a korábbi irányt érdemes tartaniuk, mintsem túlságosan felülni a jelenlegi volatilitásra, melyet a gazdasági ösztönző intézkedések csúszása, a részvények felfutásától való félelem és a koronavírus iránt növekvő aggodalmak mozgatnak.

"A techóriások túlmutatnak ezen a szeptemberi mélyponton" - véli Bell. "A járvány arra kényszerítette a vállalatokat és a fogyasztókat, hogy karantén alatt technikai megoldásokat válasszanak, és ez a változás így marad a jövőben is"

- tette hozzá az elemző.

Forrás: Marketwatch.com