Mit érdemes vásárolni, ha kilő az olajár?

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció, olajár, ár, dollár, pénz, pénznem
Vágólapra másolva!
Az idei évben több iparág is komoly felfutást könyvelhetett el, miközben a világgazdaságot a mélybe rántotta a járvány. Az energiaszektor azonban eddig lemaradt, viszont egyes iparági vélemények szerint 2021-ben komoly fölpattanás jöhet az olaj piacán. Ez pedig bizonyos nagyvállalatok részvényeit is a magasba emelheti.
Vágólapra másolva!

Az olyan sztárokkal ellentétben, mint például a technológiai szektor, az energiaipar idén eddig elég gyengén teljesített. Olyannyira, hogy az amerikai S&P 500 részvényindex teljesítményében az iparág vállalatai évek óta nem látott kis súllyal szerepeltek – írja a 24/7 Wall St.

Az egyik komoly gondot az jelenti, hogy bár az elektromos járművek területe hatalmas népszerűségnek örvend, valószínűleg még évtizedeket kell arra várni, hogy teljes legyen az átállás a hagyományos járművekről. Addig pedig a teljes járműipar ki van szolgáltatva a kőolajnak.

2021 lesz az olaj éve?

Az RBC friss kutatása rámutatott, rövidtávon az olajpiac kilátásai laposak, az alsó határ pedig az amerikai WTI olaj esetében a hordónkénti 40 dolláros szint körül van – épp ott, ahol jelenleg a WTI forog. A jó hír azonban az, hogy a kutatás jelentős emelkedést vár 2021-re.

Az RBC azzal számol, hogy jövőre a WTI átlagára 46-48 dollár között mozog majd, azonban a jövő év végére az 50 dolláros szint alsó tartományát is elérheti az olaj.

Ez pedig nagyjából 25 százalékos emelkedés volna a jelenlegi szintekhez képest.

A WTI típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei változása Forrás: Investing.com

Ha pedig ez a forgatókönyv megvalósul, az a részvénybefektetők számára is kiváló hír lehet. Már csak azért is, mert idén az iparág szereplői közül sokan vagy a csőd közelébe kerültek, vagy a papírjaik akkorát zuhantak a tőzsdén, hogy manapság kiváló vételi lehetőséggel kecsegtetnek. A Bank of America elemzői meg is vizsgálták, mely vállalatok papírjaiban van a legnagyobb lehetőség.

Az olyan, kevésbé ismert cégek mellett, mint a Hess, a Marathon Petroleum vagy a Pioneer Natural Resources, a bank két iparági sztárvállalatot is megvizsgált: a Chevront és az Exxont.

Chevron

Az első nagy előnye, hogy igen integrált szereplő az energiapiacon, vagyis relatíve biztonságos pozíciót kínál a befektetők számára. Amellett, hogy a cég az olaj- és földgázpiac szinte minden szegmensében jelen van, kedvező osztalékot is fizet, amivel tovább növeli a vonzerejét.

A kaliforniai székhelyű cég azonban az egyik leginkább eladósodott vállalat, vagyis nem meglepő, hogy nemrég visszavágta a kiadásait,

miután leállította az 5 milliárd dollárosra tervezett részvény-visszavásárlását is.

A Chevron részvényárfolyamának idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A cég bejelentése szerint az idei tőkekiadásait 20 százalékkal, vagyis 4 milliárd dollárral fogja vissza, ami érezhetően lecsökkenti a cég olajkitermelését is. A társaság emellett 7,00 százalékos osztalékot fizet, és a Bank of America elemzői 96 dolláros célárfolyamot tűztek ki a Chevronra – az elemzői konszenzus 97,13 dollár. A cég részvénye csütörtökön 75,22 dolláron zárt.

Exxon

Az Exxon Mobilnak sem volt könnyű időszaka idén. Augusztusban a cég, közel 100 év után, kikerült a Dow Jones Industrial Average indexből, ráadásul az is lehetséges, hogy vissza kell vágni a régóta fizetett osztalékot.

Mindezt úgy, hogy az Exxon közben a világ legnagyobb nemzetközi, integrált olaj- és gázvállalata. A feltárásaival és a kitermelésével jelen van egyebek mellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Amerikában, Európában és Afrikában is.

Az Exxon részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Korábban az Exxon kiváló shortolási lehetőséget jelentett a befektetőknek (vagyis azoknak, akik az árfolyam csökkenésére fogadnak),

azonban a piaci szereplők számára nem biztos, hogy sokáig tartható lesz ez a pozíció. Különösen akkor, ha az amerikai gazdaság elkezd lendületesebben kinyitni, a WTI árfolyama pedig fölmegy 50 dollár fölé

– hangsúlyozták az RBC elemzői.

A befektetők jelenleg 10,39 százalékos osztalékot kapnak az Exxon részvényei után, ami továbbra is vonzó, azonban az osztalékfizetés manapság igen kockázatos. A Bank of America szakértői 77 dolláros célárfolyamot határoztak meg az Exxon papírjára, ami sokkal magasabb, mint a 45,72 dolláros elemzői konszenzus. A vállalat részvénye 35,26 dolláron fejezte be csütörtöki kereskedési napot.