Folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása a járvány ellenére

GettyImageRank3 Color Image HORIZONTAL business finance and industry coronavirus EVICTION housing problems law enforcement PHOENIX, ARIZONA - OCTOBER 07: A property manager inspects a high rise apartment after a constable arrived to post an eviction order
Nő a kereslet a lakások iránt
Vágólapra másolva!
Folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása a járvány ellenére - jelentette ki szerdán nyilvánosságra hozott bézs könyvében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetése.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Fed Bézs Könyv a jegybak rendszeres kiadványa, amely lényegében "hangulatjelentés" a 12 regionális Fed-körzet gazdasági állapotáról. Adatai a helyi gazdasági szereplőktől származó információkra épülnek.

"A gazdasági aktivitás továbbra is valamennyi körzetben növekszik, a növekedés mértéke a legtöbb körzetben mérsékelt" - olvasható a dokumentumban, amely hozzáteszi azt is, hogy a gazdasági tevékenység és a növekedési ráta szektoronként jelentősen különbözik.

Nő a kereslet a lakások iránt Forrás: AFP/2020 Getty Images/John Moore

A lakáspiacon nő a kereslet

A lakáspiacon folyamatosan nő a kereslet, a jelzáloghitelezés emelkedik, a koronavírus-járvány miatti visszaesés jobbára a kereskedelmi ingatlanok piacát sújtotta. Hasonlóképpen növekszik a fogyasztás, bár a Fed szerint az étteremtulajdonosokat aggodalommal tölti el a hidegebbé váló időjárás, mert eddig az utcán elhelyezett asztalokkal jórészt pótolni tudták a járvány miatti bevételkiesést.
"A Fed-körzetek általában optimistán vagy pozitívan tekintenek a jövő elé, bár tisztában vannak a jókora bizonytalanság mértékével is" - állapította meg a Bézs Könyv.