Őket fogja ellenőrizni most a NAV

virágbolt virág csokor Virágátadási etikett nőnapra kult
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az október 26-án kezdődött 44. héten. A központi témakört a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése jelenti, emellett kiemelt hangsúlyt helyeznek a katás szerződések vizsgálatára.
Vágólapra másolva!

Központi témakör: a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél.

Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak - emeli ki az Üzletem.hu összeállítása.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik. A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Kiemelt ellenőrzési témakör: a katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai októberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az autógumi-szerelő vállalkozások is.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és 30. között Budapesten ellenőrzik a halloween ünnephez kapcsolódó ajándékkereskedőket és jelmezkölcsönzőket.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A kép illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és 30. között egész Budapest területén ellenőrzik a koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket. A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és november 1. között a virágárusokat vizsgálják. Ellenőrzésre lehet számítani az üzletekben és a közterületeken, különösen a temetők környékén. Az adóellenőrök a nyugtaadást és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését is vizsgálják.

Az igazgatóság munkatársai októberben és novemberben az autógumi-szerelő vállalkozásokat is ellenőrzik. A revizorok forgalomszámlálást is végezhetnek, valamint az online pénztárgépbe rögzített bevételek alakulását folyamatosan elemzik.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai október 26. és november 1. között

  • hétfőn Komlón a virágboltokat,
  • csütörtökön Szigetváron a zöldség- és gyümölcskereskedőket,
  • pénteken pedig Pécsett, a Siklósi úton található virágárusokat

ellenőrzik.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a szabályos foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

Békés megye

Október 26. és 30. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a közterületeken, piacokon és üzletekben virágot, mécsest árusítókat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Október 19. és 30. között az igazgatóság munkatársai a megye területén működő éttermeket, italboltokat, pizzériákat is ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését is vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 28. és 30. között Miskolcon, Ózdon, Sátoraljaújhelyen és Mezőkövesden vizsgálják a koszorút, virágot és mécsest árusító vállalkozások nyugta- és számlaadását, az online pénztárgép használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét.

A kép illusztráció Fotó: Bielik István - Origo

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és november 1. között a megyei virágüzleteket és koszorúárusokat ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága október 26. és 30. között a koszorú- és virágkereskedőket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai októberben a koszorút, virágot és mécsest árusító vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 44. héten a koszorút, virágot és mécsest árusítóknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és november 6. között a koszorút, virágot és mécsest árusítókat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága október 26. és 30. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • október 26. hétfő: Rétsági járás
  • október 27. kedd: Pásztói járás
  • október 28. szerda: Szécsényi járás
  • október 29. csütörtök: Balassagyarmati járás
  • október 30. péntek: Salgótarjáni járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a virág-, dísznövény-kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 19. és november 3. között a virágkereskedéseket ellenőrzik.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A kép illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 44. héten piacokon, vásárokon, kitelepüléseken – különös tekintettel a virág- és dísznövényárusokra –, a koszorút és mécseseket árusítóknál, valamint az építőipari vállalkozásoknál ellenőriz.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 44. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

  • október 26. hétfő: Rakamaz, Nyírtelek
  • október 27. kedd: Nyírbátor, Nyírvasvári
  • október 28. szerda: Kisvárda, Ajak
  • október 29. csütörtök: Porcsalma, Csenger
  • október 30. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és 30. között a koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint a helyes pénztárgéphasználatot.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • október 26. hétfő: Dunaföldvár
  • október 27. kedd: Bonyhád
  • október 28. szerda: Dombóvár
  • október 29. csütörtök: Tamási
  • október 30. péntek: Paks

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és november 1. között a koszorú- és virágkereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 26. és 30. között a virágárusokat és koszorúkészítőket ellenőrzik. A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai október 19. és november 1. között a koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket ellenőrzik. Az ellenőrök a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését vizsgálják.