Ismét bővül a csok: a kormány támogatja a többgenerációs otthonok létrehozását

NOVÁK Katalin csok
Budapest, 2020. október 28. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a miniszter. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin közölte:

a kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege.

A miniszter gyakori élethelyzetnek nevezte, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket.

- mondta. Példaként említette: amennyiben egy két gyermeket nevelő család vállal egy harmadikat, akkor a 10 millió forintos összeget veheti igénybe. Hozzátette, hogy már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év.

A további feltételekről szólva elmondta: a támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie - részletezte. Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak - jelezte, hozzátéve, hogy jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében október 28-án Forrás: MTI/Kovács Attila

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy

ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott csokkölcsön is.

A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni - ismertette. A kölcsönt igénylő családoknak így kevesebbet kell törlesztőrészletként fizetniük, mint egy számukra szükséges lakás bérleti díjáért.

Novák Katalin hangsúlyozta:

Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának célja, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék gyermekeiket.

Emlékeztetett: ezt a célt szolgálja az új építési ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak csokkal, továbbá a csokkal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási program. Kedden benyújtották az Országgyűlésnek az áfacsökkentésről és az illetékmentességről szóló törvényjavaslatot, amely miniszterként az első, a nevéhez kötődő javaslat. Novák Katalin kérdésre válaszolva közölte: a többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtérbeépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén bővítésre vonatkozó csokot lehet igényelni.